AKTUELNO

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Srpska lista najoštrije je osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana, navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

Kako ističe Srpska lista, kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom".

Foto: Wikipedia

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR punih 19 godina, i da čak ni presude kosovskog Vrhovnog suda o povratku imovine manastiru nisu poštovane od strane opštine Dečani.

Pročitajte još: Đurić: Sprečiti ugrožavanje Visokih Dečana

#Kosovo

#Srpska lista

'