AKTUELNO

Direktor Centra za proučavanje globalizacije dr Dejan Miletić istakao je da je na mnogim konferencijama imao prilike da čuje koliko se poštuje naš bezbednosni sistem.

Miletić je, komentarišući moguće aktivnosti obaveštajnih službi na Balkanu, rekao da živimo u svetu u kom informacije imaju ključnu vrednost i odlučujući su za uspeh privrede i države.

- U takvom svetu je prirodno da su obaveštajne službe praktično jedna konjica interesa država. Što je jača država ona više osnažuje svoju kontraobaveštajnu službu i daje joj teže zadatke. To je prirodno - naglasio je Miletić.

Foto: Printscreen

On je dodao da je pre desetak godina nastalo zatišje i mirnija atmosfera, a da kako se zaoštravaju odnosi između Rusije i SAD, postajemo svedoci rasta obaveštajnih aktivnosti svih kojih se ovaj prostor tiče.

- Pošto je Srbija tako geopolitički postavljena ima poseban značaj i to nije tajna. Pogledajte sa koliko se država graničimo. Hoću da naglasim da je kontraobaveštajna služba Srbije izuzetno kvalitetna i da to znaju svi agenti koji dolaze - istakao je Miletić i dodao da je na mnogim konferencijama imao prilike da čuje koliko se poštuje naš bezbednosni sistem.

Potpukovnik bivše Kontraobaveštajne službe JNA u penziji Ljuban Karan rekao je da u ovom trenutku ne vidi ništa posebno novo, vezano za dešavanja na našem prostoru.

Foto: Printscreen

- Taj rat za prevlast na Balkanu, što se tiče obaveštajnog sukobljavanja, traje neprekidno. Ima nekih novina, ali to su nijanse koje se trenutno pripisuju nemačkoj obaveštajnoj službi i turskoj. Ko će tu odneti prevlast i da li je stvarno tačno da takav sukob obaveštajnih službi prestoji na ovom prostoru, ja nisam baš siguran u to - istakao je Karan.

On je dodao da treba razlikovati dozvoljen obaveštajni rad od špijunaže, kao i da je obaveštajni rad legalan.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš, povodom pojedinih naslova u štampi, rekao je da Srbija ne treba da brine, ali da je tačno da je Balkan veoma važan i geopolitički značajan.

Foto: Printscreen

- Odnosi Srbije i Turske su veoma dobri i Erdogan je više puta napomenuo da je Srbija njihov strateški partner. Razvijanjem odnosa Vučića i Erdogana povećava se broj investitora. Već dve godine unazad najveći broj turista nam dolazi iz Turske - istakao je Dragaš.

#Dejan Miletić

#Srbija

'