AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas ukidanje Zakona o privremenom smanjenu penzija. Kako je objasnio, prilikom obilaska radova na izgradnji mosta u Obrenovcu, ukidanje tog zakona znači povećanje penzija i do 13,3 odsto.

- Pre četiri godine smo doneli zakon o privremnom smanjenu penzija jer je Srbija bila pred bankrotom. To nije bila ničija bahatost i arogancija, već najteža politička odluka da bi bilo za penzije i da bi država opstala – istakao je Vučić i napomenio da se rešenju za povećanje penzija radilo danima i nedeljama.

Kako je istakao, penzioneri su izvukli Srbiju iz krize koja sada u svemu napreduje.

- Ti hrabri ljudi su dali svoj najveći doprinos za bolji život naše dece i opstanak Srbije. Imali smo ne lake razgovore sa MMF. Doneli smo zajedničku odluku da se ukuine zakon o privremenom smanjivanju penzija – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Procenat uvećanja u odnosu na 2018. godinu je između pet i 25 odsto u zavisnosti kategorije, a u odnosu na 2014. godinu svaki penzioner će imati više između 8,4 i 13,3 odsto i više nikada nećemo biti pred bankrotstvom jer ovo što budemo isplaćivali isplačivaćemo da sačuvamo suficit ili najminimalniji deficit – istakao je Vučić.

- Kako je rekao to su rezultati za istoriju i za budućnost Srbije. Hvala građanima Srbije što su verovali i znali da nemaju posla sa prevarantima sa kakvim su imali ranije – dodao je predsednik Srbije.

Ko je imao preko 37 hiljada, a primili su manje nego 2014. godine, imaće značajno više nego pre 2014. godine.

- Ko je primao 50 hiljada dinara 2014. godine, posle ove odluke imaće ukupno povećanje 9, 1 odsto i iznosiće 54 541 dinar. Imamo million 191 hiljadu penzionera koji primaju penziju do 30 hiljada, a primenom ovog zakona njihovo povećanje bi iznosilo svega 2,8 odsto. Mi smo doneli odluku da tim najsiromašnijim penzionerima ponovo kao država povećamo za dodatnih 5 odsto, što bi značilo da oni imaju povećanje između 10,4 i 13,3 odsto u odnosu na 2014. godine - objašnjava predsednik Srbije.

Kako dodaje, što je niža penzija, veće je povećanje penzija.

Vučić je rekao da misli da je to važna vest i da bi voleo da to krene ove godine.

- Onaj ko je 2014. imao 26 hiljada imaće 29 132 dinara, ko je imao 27 hiljada, imaće 30 016, ko je imao 28 hiljada, imaće 30 900 dinara, ko je imao penziju od 29 hiljada imaće 31 784 dinara, sve ovo govorim zato što je takvih penzionera najviše. Ko je imao 30 hiljada, imaće 32 836 dinara, ko je imao 34 hiljade imaće 37 153 dinara - pojasnio je Vučić.

Najduži most na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca od 1,6 km, koji će biti najduži most na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac. Most su obišli i premijerka Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang, a prisustvovali su i ministar za rad Zoran Djorđević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Kineska kompanija C C C C je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a rok za završetak posla je 32 meseca, to jest do 4. januara 2020. godine. Glavni betonski most preko Save i Kolubare je projektovan u dužini od 1.581 metar, širine 29 metara, s tim da je most preko Save dug 367 metara, dok je glavni raspon mosta između rečnih stubova 175 metara. Do sada je izvedeno oko 37 odsto radova. Od ukupno 334 projektovanih šipova do sada su na desnoj obali Save izvedena sva 174 šipa, a na levoj obali svih 90 šipova. Takođe, u koritu reke Save je izvedeno svih 70 šipova. Na gradilištu je prisutno 262 radnika, a na deonici Surčin - Obrenovac od 17,6 km biće napravljeno ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka, kao i dve petlje "Surčin" i "Obrenovac". Vrednost radova na toj deonici je 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma Eksim banke Kine. Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake. Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Autoput Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin. Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra i već završenim deonicama Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Ljig-Preljina dužine 40,3 kilometra, biće povezan pun profil autoputa dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.

Foto: Pink.rs

O hapšenju Jeremićevih saradnika: Dobar je dan za građane Srbije, te secikese ostavite po strani

Foto: Tanjug

- Očekujemo 150 miliona evra u budžetu da bude plus. To će biti treća godina za redom da imamo suficit u budžetu. To je sve doprinelo da možemo da rešavamo druge stvari. Srbija u strrukturi svoga izvoza ima 9,2 odsto izvoza Srbije su softveri i ono što ptipada IT sektoru - naglasio je Vučić.

Kako dodaje, očekuje da se mesec maj završi u suficitu.

- Zahvalan sam vladi Srbije, na onome što radi Ana Brnabić, na onome što radi ministarstvo Zorane Mihajlović, Babićevo, na onom što radi Drobnjak. To su velike stvari koje se događaju. Imaćemo u regionu najviše kilometara auto-puta. Imaćemo pre kraja god više kilometara auto-puta nego Hrvatska. Imamo mnogo više kilometara auto-puta nego Rumunija - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da obilaznica ide do Bubanj Potoka, ali da je preko Vinče teži nastavak radova.

On je istakao da će se do kraja godine krenuti u dobgovaranje morasvkog auto-puta u dužini od 106 kilometara.

Foto: Tanjug

- Mogo toga je pred nama i ovo nisu prazne priče. Pre  kraja godine ćete ići u Grčku i Bugarsku u potpunosti auto-putem - istakao je predsednik Srbije.

Kako je dodao do kraja godine biće završena deonica Ub – Lajkovac.

- U junu kreću radovi na deonici od hravsteke granice ka Sremskoj Mitrovici i trajeće godinu dana i to će da bude kao pista. Kada iz EU ulazite u Srbiji vidite da niste ušli na lošije nego na bolje mesto, dok ne postanemo članica – istakao je Vučić.

Do kraja godine u potpunosti auto-putem do Bugarske i Grčke

- Ovde se prave dva mosta, jedan sa dve, a jedan sa tri trake.Treba da premoste i Savu i Kolubaru – rekao je Vučić i dodao da je ukupna dužina 1.581 metar. Kako je istakao važno je da se radi i asfaltira.

Odgovarajući na pitanja novinara o hapšenju finansijera i saradnika Vuka Jeremića u Americi, Vučić je rekao da se radi o ozbiljnoj bandi lopova.

- Nisam to do kraja istražio, tražićemo sve od američkih službi. To je neka ozbiljna skupina lopova na međunarodnom nivou predvođena Vukom Jeremićem. Nije to od juče, to smo znali odavno. Kada pogledate da ambasade pojedinih zemalja, a iz drugih zemalja mu uplaćuju pare pitate se o čemu se tu radi i onda vidite da je to neka ozbiljna međunarodna banda. Videćemo šta su sve krali i gde su sve krali –rekao je Vučić.

- Danas je dobar dana za građane Srbije, te lopove i secikese ostavite po strani - dodao je predsednik Srbije i dodao da će i plate u Srbiji biti značajno veće.

- Kada dođe povećenja za minimalac i povećanje u javnom sektoru, nadam se da će to privatnici moći da prate... – dodao je on.

Foto: Tanjug

O Zajednici srpskih opština: Živimo u dvostrukim standardima, naše je da štitimo narod

Predsednik Srbije je istakao, komentarisući to sto Pristina ne ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, da moramo da znamo da živimo u dvostrukim standardima i da ne treba da očekujemo da će biti mnogo bolje, već da će biti teško.

Vučić na pitanje da li postoji neko na zapadu ko kaže da Srbija nije problem, već da je jasno da Albanci ne žele da formiraju ZSO, rekao da svi to znaju, ali da to nikoga posebno ne interesuje, posebno ne one koji su priznali nezavisnost Kosova.

Ukazao je da niko nije reagovao na izjavu koordinatora za dijalog Beograda i Prištine kosovskih vlasti Avnija Arifija.

- Svojevremeno je Dejvid Mekalister bio fer, pa je rekao albanskom premijeru Ediju Rami da bi, da je Srbija učinila nekom Albancu ono što je učinjeno Marku Djuriću u Prištini, Vučić bio obešen nasred UN. Živimo u dvostrukim standardima, nešto važi za nas, nešto za njih. Tako je bilo i biće - kazao je Vučić.

On je kazao da je naša želja da se izborimo za bolji status, te da je važno što nam prijatelji kao što je kineski predsednik Ssi Djiping šalju pisma, primaju ga u Turskoj, Rusiji, i na zapadu iz više poštovanja.

-Njihov interes je da guraju nezavisno Kosovo, a naše da štitimo naš narod. Ne očekujte mnogo bolje, biće teško - zaključio je Vučić.

O gradonačelniku i ministima odlučuju građani Srbije

- Ko će biti gradoneačelnik ili ministar odlučuju građani Srbije preko izabranih predstavnika. Veoma sam ponosan na činjenicu da smo mi danas nezavisna slobodarska zemlja koja samostalno donosi odluke – istakao je predsednik.

- Ovi iz opozicije sve znaju i mnogo su važni. Ne znam da li Sašu Jankovića umesto Ane da postavim za premijera, a ovog Vuka međunarodnog lopova da postavim za nešto, ne znam šta i ovog prepoštenog Đilasa koji sam prijavi 25 miliona evra imovine – dodao je Vučić.

Brnabić: Izdvojeno 128 milijardi dinara za infrastrukturne projekte

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da, kada dođe na takva gradilišta, prvo pomisli da kao što raste most, tako raste ekonomija i srpski BDP. Brnabić je rekla da je zahvaljujući reformama pokrenutim 2014. godine, Srbija uspela da izdvoji 128 milijardi dinara za infrastrukturne projekte. - Zahvaljujući teškim reformama uspeli smo da izdvojimo taj novac, a u 2019. godini planiramo još veći budžet za infrastrukturu - rekla je premijerka nakon obilaska mosta na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac. Ona je zahvalila prijateljima iz Kine na investiranju u Srbiji, ali i srpskom timu koji učestvuje u radovima. Kineska kompanija C C C C je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a radove je danas, sa predstavnicima srpske vlasti, obišao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, koji je istakao je da će projekat biti večni simbol prijateljstva između Srbije i Kine, a sjajna saradnja kineske i srpske kompanije najbolji primer za druge. Naveo je da je siguran da će kineska i srpska kompanija zajedno raditi i završiti izgradnju mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca u roku i na kvalitetan način, i u ime ambsade i radnika zahvalio predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić što daju veliku paznju tom projektu. - Ne mogu da izrazim koliko sam srećan što predsednik drugi put dolazi da obiđe gradilište, to je nagrada i veliko priznanje i za Kineze i za Srbe koji ovde zajedno rade - rekao je Li. On je, takođe, u ime kineske kompanije "Hestil", koja je preuzela smederevsku Železaru, pozvao predsednika Srbije da poseti tu kompaniju u Smederevu, podsetivši da će uskoro biti dve godine od kako je kineski predsedsednik posetio taj grad, a "Hestil" preuzeo srpsku čeličanu.

#Aleksandar Vučić

'