AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je kontinuiranu borbu protiv trgovine narkoticima i najavio da država neće imati milosti i neće stati do poslednjeg narko dilera.

- Poseban fokus bio je na suzbijanju prodaje narkotika, posebno u blizini škola. Akcija će biti kontinuirana – rekao je Stefanović gostujući u Novom jutru.

On je ukazao da je u poslednjoj akciji zaplenjeno je 83 kilograma narkotika što je, prema njegovoj oceni, dobar rezultat.

- Nastavićemo dalje, pojačećamo pritisak na nardko dilere, na osobe koji se bave ovim teškim krivičnim delom jer je to nešto što uništava živote ljudi. Uz preventivan rad sa decom u školi ova vrsta represivnih akcija daje dobre rezultate – istakao je Stefanović.

Ministar je ocenio da je posebno opasno to što ljudi pokušavaju da opravdaju upotrebu droga.

-Svaka droga je korak ka smrti. To uništava živote i onog ko počne da konzumira, svako ko dodirne drogu mora da računa da država neće imati milosti, nećemo stati do poslednjeg narko dilera- podvukao Stefanović.

On je naglasio da Srbija nije poznata kao veliko tržište, ali je tranzitno područje za narkotike, te da će policija raditi na tome da se spreči transit većih količina narkotika preko naše države.

- Policijskim akcijama je sprečeno da se deca lako na da budu žrtve narkodilera, a od tužilaštva tražimo da oni koji pokušaju deci da ponude drogue dobiju najoštriju kaznu, naveo je Stefanović i dodao da su sintetičke droge sve veći svetski problem, jer su lakše za proizvodnju.

Kako je dodao u laboratorijskim uslovima mogu se proizvesti praktično bilo gde.

Stefanović je ukazao da je u saradnji sa jednom evropskom zemljom od jutros u toku veća policijska akcija privođenja lica koja se sumnjiče za trgovinu narkoticima, među njima je veliki broj naših državljanja

Ministar je ukazao da je samo prošle godine smo uništili 18.000 komada oružja zaplenjenog u različitim policijskim akcijama.

- Ove godine ćemo nastaviti, uništiće još jednu veću količinu oružja – naveo je Stefanović i ukazao da blage kazne ne stimulišu strah od ilegalnog držanja oružja i krimunalci su spremi da za 10 meseci nošenja nanogice.

Naš cilj je da kazne budu ozbiljne, neka budu drakonske i onda više nikome neće pasti na pamet da nelegalno nosi oružje, dodao je Stefanović i podvukao da je više od 90 odsto krivičnih dela izvršeno ilegalnim oružjem.

Spomen-obeležje pripadnicima MUP-a za ponos

Spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike MUP-a jeste za ponos, jer se simboličnim gestom vraća mali deo duga ljudima koji su dali živote za Srbiju i njene građane, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministar je zahvalio Gradu Beogradu uz čiju pomoć je urađen jedan deo kompleksa spomenika, i objasnio da će se u okviru njega nalaziti deo sa uklesanim značkama svakog pripadnika MUP-a koji je "dao svoj život na dužnosti". Spomen-obeležje u čast pripadnika MUP-a koji su žrtvovali svoje živote obavljajući službenu dužnost biće otkriveno danas, a prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministar Stefanović, direktor policije Vladimir Rebić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Govoreći o predstojećoj proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 27. maja, Stefanović je pozvao sve građane da dođu na celodnevno druženje sa policijom. Ove godine na obeležavanju tog dana prisustvovati dva orkestra - mađarski i poljski, koji će biti gosti na svečanom defileu. Ministar je rekao i da će na Trgu Nikole Pašića, kod Presedništva i parlamenta biti postavljeni punktovi sa policijacima, gde će građani imati priliku da vide tehniku, policijske jedinice, a za najmlađe biće improvizovane stene na koje će moći da se penju. Osim centralnog defilea i proslave, po prvi put ove godine biće organizovan i veliki koncert na Kalemegdanu sa gostujućim i srpskim orkestrom, kao i velikim brojem izvođača, rekao je Stefanović i pozvao sve građane da posete koncert.

#Droga

#Nebojša Stefanović

#Policija

'