AKTUELNO

U opštini Paraćin otkrivene su brojne afere u koje su uključeni lokalni funkcioneri te Opštine, a kao najveća afera svakako se izdvaja to da je opština Paraćin na takozvani lizing radnika dala preko 100 miliona dinara.

Ugovore koje su sklapala javna preduzeća sa privatnim firmama kreću se do čak 12 miliona po jednom ugovoru, a najviše sklopljenih ugovora ima sa firmama rođaka funkcionera koji rade u opštini Paraćin. Dakle, prema ugovorima koje smo izdvojili čija ukupna vrednost iznosi preko 100 miliona dinara moglo je biti zaposleno čak 400 radnika godišnje.

Međutim, ni približno toliko radnika nije bio zaposleno ovim ugovorima. Da je situacija što se tiče posla u Paraćinu katastrofalna govori i podatak da je nezaposlenost tamo preko 40 odsto. Na dan 30.04. ove godine u toj opštini bilo je nezaposlenih 7.947 ljudi. Nezaposlenost u toj Opštini je u samom vrhu lestvice nezaposlenosti po opštinama u Srbiji.

Povodom najnovije afere u Paraćinu, poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da li su upoznati sa "aferama u Paraćinu".

- Vrlo kreativnim tumačenjem zakona oni su stotine radnika zapošljavali po tom modelu kako bi zaobišli Uredbu Vlade Srbije o zapošljavanju. Ako znamo da su neka javna preduzeća poput iznajmljivala radnike od muža sekretarke Opštine, izvesne Maje Rakić, onda nas to navodi na pomisao da je to praksa i u ostalim preduzećima - naveo je Marković.

Pitao je zato koliko je ljudi tako zaposleno, na kojim poslovima, kolike su im plate i ko kontroliše da li oni uopšte rade ili su ugovori o njihovom angažovanju fiktivni.

- Ovo su jako važna pitanja na koja Paunović mora da da odgovori, jer postoji velika verovatnoća i opravdana sumnja da je u pitanju ogromna pljačka budžeta Opštine Paraćin - rekao je Marković, uz opasku da gde god demokratska stranka vrši ili je vršila vlast isti je rezultat - afera za aferom, bogaćenje pojedinaca, osiromašeni građani.

Foto: Beta

Poslanik Vladimir Orlić je objasnio da ovakve afere ukazuju da se u opštini Paraćin rasipaju pare i da je jasno da je za tako nešto odgovoran upravo prvi čovek Paraćina, predsednik Opštine Saša Paunović.

- Nemar u raspolaganju novcem svih građana je, izgleda, pravilo kada je reč o Paraćinu, i zato nove informacije o takvim slučajevima više nikog ne iznenađuju – kaže Orlić.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić kaže da se u Paraćinu sprovodi sistem po kom je Đilas uništio Beograd.

- Vidi se da je način na koji Saša Paunović vodi Paraćin zapravo Đilasova škola, gde su glavni aduti nasilje, zastrašivanje, pretnje, ucene i ne prezanje ni od čega da bi sebe zadržali u foteljama koje zauzimaju skoro dve decenije - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Potpresednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ubeđen je da sve što se trenutno zna o aferama u Paraćinu je samo početak, a da će se sve potpuno razotkriti tek kada demokrate odu sa vlasti iz te opštine.

- Kao što sam nedavno i rekao, čega tu sve ima i šta je sve ova žuta ekipa radila, videće se tek nakon što budu izgubili vlast. Ne sumnjam da je broj afera toliki da se svakog dana može pisati o novoj, ali građani Paraćina će tek da vide čega sve tu ima i kako se trošio njihov novac – navodi Jovanov.

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izrazio je nadu da će MUP ubrzo reagovati kako bi se korupcija u paraćinu konačno zaustavila.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova ima odlične rezultate u borbi protiv korupcije i nadam se da ćemo ubrzo videti rezultat sprovođenja istrage i protiv bahatih opštinskih čelnika u Paraćinu - kaže Bečić.

Foto: Tanjug

Član Predsedništva SNS i aktuelni gradonačelnik Beograda, Siniša Mali je prokomentarisao usijanu situaciju u Paraćinu.

- Paraćin je godinama radio po istom principu, kako je nekada Demokratska stranka vladala u našoj zemlji i ovo što sada vidimo su ostaci tog miljea koji je sistemski godinama praznio državni budžet, zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio primoran na nepopularne mere štednje i fiskalnu konsolidaciju - rekao je Siniša Mali.

#Paraćin

'