AKTUELNO

Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu mimo odluke Ustavnog suda, izajvio je danas advokat Toma Fila, navodeći da tadašnji režim nije poštovao instutucije sistema, te da ni jedan sudija nije hteo da potpiše nalog za njegovo izručenje.

- Od vremena Vuka Draškovića plasirana je priča da se državna bezbednost bavila ubijanjem političkih protivnika. Ništa drugo nisu imali da rade, nego da ubijaju političke protivnike... – naveo je Fila i dodao da je atraktivno da se čuješ da je država odlučila da nekoga ubije, a problem je što to nije istina.

Kako je dodao, to nijedna država tako ne radi.

Fila je ukazao da u jednoj presudi piše da je Milošević navodno organizovao ubistvo Ivana Stambolića.

- Stambolić mi je bio prijatelj, Miloševića nisam nikada video. Ne mislim tako dobro o Miloševiću, kao o njemu. Međutim, da bi Milošević bio kriv za ubistvo mora da se vodi istraga, pa dođe optužnica, pa jedna presuda, pa druga presuda, pa da se to završi pravosnažno, i onda kažeš kriv je. Niti je vođen postupak ikada protiv njega o tome, ali u presudi je napisano nešto iz čega su zlonamerni izvukli zaključak da je on umešan i Rade Marković – istakao je Fila.

Ukazavši da ga je branio pred beogradskim okružnim sudom za neke bojlere koje je, navodno, svojim poslanicima dao, on je ocenio da je sve to bila farsa da bi se izručio u Hag.

- Bio je to režim koji je ne poštujući nijednu instituciju sistema, ne poštujući odluku Ustavnog suda, Miloševića posalo u Hag mimo ikakvog zakona – dodao je Fila.

Foto: RTV Pink

Glavni obaveštajac kriminalističke policije MUP-a Srbije Slavko Nikić ističe da nikada nisu postojali spiskovi za likvidacije, već za neutralisanje onih lica koja bi mogla da budu na usluzi Nato okupatorskim jedinicama ako odluče da uđu i pešadijom.

Nikić je objasnio da neutralisanje znači onemogućiti nekoga da pruži logističku podršku bilo koje vrste okupacionim snagama.

- Atraktivno je reći država ubija – dodao je Nikić ističući da to nema veze sa istinom.

Bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti Božidar Spasić je istakao da stvari nisu onakve kako su predstavljenje u javnosti.

Službe državne bezbednosti i policija su veoma ozbliljne, podvukao je Spasič.

Kako je objasnio, državna bezbednost pravi sipsak lica za koje se sumnja da su agenti stranih službi u kojima su ljudi označeni pseudonimima.

#Toma Fila

'