AKTUELNO

Iako je formiranje vojske takozvane države Kosovo praktično nemoguće, Priština ne odustaje od svoje namere, pišu mediji.

Iako je međunarodna zajednica poslala upozorenje Prištini da od najavljenog formiranja vojske Kosova nema ništa bez odluke Srba, tamošnje vlasti ne odustaju od svog plana.

Nagađa se i da Priština već uveliko pregovara o nabavci pešadijskog naoružanja za tzv. vojsku Kosova, ali i o nekoliko savremenih višenamenskih letilica.

U Beogradu kažu da je to neizvodljivo bez podrške Srpske liste i EU, ali i bez promene tzv. kosovskog ustava.

Predsednik privremenih kosovskih institucija najavljuje da će uz koordinaciju sa partnerima do formiranja vojske doći po NATO standardima, a da Srbija neće imati pravo veta nad tom odlukom.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je zbog ovih najava zabrinut, ali ne i uplašen.

Brinem zbog svega što čine, nismo uplašeni previše, ali ipak brinem - rekao je juče predsednik Srbije novinarima tokom posete Bakuu.

Foto: Tanjug

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Priština može uspeti u svojoj nameri uprkos upozorenjima, ali samo pravnim nasiljem.

- Ne očekujete valjda da će poštovati pravne procedure? Hašim Tači i Ramuš Haradinaj da poštuju demokratiju i institucije? Pa, gde to ima? Ako budu poštovali, mislim da će se zemlja okrenuti naopačke! Pokušaće na sve načine da stvore tu formaciju kako bi pokazali da Kosovo krupnim koracima postaje država i ima i element koji joj je nedostajao - kaže Drecun.

Foto: Printscreen

Čak i prema ustavu takozvanog Kosova formiranje vojske u ovakvim okolnostima je nemoguće i pravno neizvodljivo bez glasova Srba.

Pretvaranje kosvskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova nije moguće bez promene ustava, a da bi se promenio ustav potrebna je podrška Srpske liste u parlamentu jer se za promenu ustava zahteva dvotrećinska većina. I ranije je bilo pokušaja da se procedura promene ustava zaobiđe, ali je Evropska unija eksplicitno protiv toga. Dakle, formiranje vojske je praktično nemoguće bez promene ustava, bez podrške Srpske liste i bez podrške iz EU - rekla je za Pink Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Istovremeno, mediji pišu da Priština kuje tajni plan, te da Albanci u nameri da odseku sever Kosova spremaju nasilno preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kako bi potvrdili suverenitet lažne države.

Pročitajte još: BEGUNAC-SUDIJA: Laban na Interpolovoj poternici Srbije, a Priština ga postavila za SUDIJU USTAVNOG SUDA

#Kosovo

#Priština

#Vojska

'