AKTUELNO

Radomira Labana Albanci uveli u Ustavni sud. Reč je o jednom od osuđenih u okviru postupka protiv tzv. carinske mafije, koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal.

Posle isteka devetogodišnjeg mandata Ivanu Čukaloviću, dosadašnjem srpskom sudiji Ustavnog suda Kosova, kosovski poslanici su na zasedanju Skupštine održanom krajem prethodne nedelje za sudiju ovog suda iz redova Srba izglasali Radomira Labana. Reč je o jednom od osuđenih u okviru postupka protiv tzv. carinske mafije, koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

Presudom iz 2011, optuženi u tom postupku osuđeni su za sticanje višemilionske protivpravne imovinske koristi švercom akcizne i carinske robe, bele tehnike... Labanu je u tom procesu suđeno kao službeniku jednog od odeljenja Uprave carina, a osim zabrane obavljanja delatnosti u Carini, izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od šest godina, koja je i dalje aktuelna, zbog čega se nalazi na Interpolovoj poternici Srbije za izdržavanje kazne zatvora.

Iako je, prema nezvaničnim saznanjima, Laban boravio u pritvoru do pravosnažnosti presude, 2013. godine otišao je na područje Kosova i Metohije, nastanio se u Gračanici, pa je bio nedostupan srpskom pravosuđu. Iako je Beograd zahtevao od Euleksa i Kancelarije EU u Prištini da Labana "doprate" do administrativne linije, taj zahtev nije ispunjen.

Inače, dosadašnji sudija Ustavnog suda Kosova Ivan Čukalović jedan je od autora takozvanog "kosovskog ustava", a na toj funkciji je bio od 2008. godine, odnosno od samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Pročitajte još: TEŠKE REČI: Amerika optužila Rusiju i Tursku da DESTABILIŠU BALKAN!

#Interpol

#Kosovo

#Poternica

#Srbija

#Sudija

'