AKTUELNO

Veselin Milošević, direktor Uprave carina Srbije rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da kada je Kosovo u pitanju, postoje pritisci razne prirode, kao i da se ulažu veliki napori da takozvano Kosovo ne postane član SCO.

- Svetska carinska organizacija je veoma bitna organizacija i jedna od najvećih po broju članova. U suštini, gotovo da se poklapa po broju članova sa Ujedinjenim nacijama. Nas preko 180 zemalja članica Svetske carinske organizacije imamo obavezu da unapredimo svoje poslovanje, da ga učinimo boljim, efikasnim, kompjuterizujemo i time omogućimo kompanijama koje posluju na teritorijama naših država, da posluju brzo, efikasno i time smanjimo troškove svih nas – rekao je Milošević.

Kako kaže, u Srbiji su poslednjih godina suočeni pravom eksplozijom broja pošiljaka koje svi  građani naručuju preko Interneta. - Vrlo je lako i jednostavno, pre svega zato što se menjaju uslovi i način rada, gotovo većina nas ima mobilni i lap top. Prošle godine je u Srbiju na taj način ušlo oko million i 700 pošiljaka  - rekao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je objasnio, ovo su samo pošiljke poručene preko Interneta. - Samo govorim o pošiljkama koje su poručena preko interneta. Sve ove pošiljke koliko god das u male i sitne moraju proći odrešenu carinsku procedure i da budu pod kontrolom carisnskog službenika  - rekao je Milošević.

Preko million i 400 hiljada kamiona je u 2017. provozilo robu kroz Srbiju, ne računajući vozove, avione, brodove…

Foto: TvPink Printscreen

- Mi smo svedoci da kada je Kosovo u pitanju, postoje pritisci razne prirode. I svetsku carinsku organizaciju nije mimoišao pokušaj da takozvano Kosovo koje nema odlike državnosti postane član Svetske carinske organizacije - rekao je Milošević.Kako je naglasio, ministarstvo spoljnih poslova zajedno sa kancelarijom za KiM, zajedno sa ministarstvom finansija, ulažu velike napore da takozvano Kosovo ne postane član SCO.

#Carina

#Kosovo

'