AKTUELNO

Sekretar Skupštine Opštine Paraćin Maja Rakić našla se u direktnom sukobu interesa zbog toga što firma njenog supruga Srđana Rakića pobeđuje na javnim nabavkama za takozvani lizing radnika u javnim preduzećima koje posluju u okviru opštine Paraćin, navode mediji.

Tako je, kako piše portal Srbija Danas, tokom 2017. JKP Paraćin koji posluje u okviru opštine Paraćin firmi Srđana Rakića isplatila 4.334.246,04 dinara, dok je od početka 2018. godine JKP Paraćin istoj firmi platio čak 14.400.000 dinara za takozvani lizing radnika.

Međutim, JKP Paraćin nije jedino preduzeće koje iznajmljuje radnike od firme muža sekretarke. I Nebojša Simić koji je u javnosti poznat po tome što je osumnjičen da je oštetio banku za 239.129 evra, a nakon toga i uprkos krivičnim prijavama postao direktor Vodovoda, sarađuje sa ovom firmom, navodi portal Srbija Danas.

Kako piše ovaj portal, pored javne nabavke za iznajmljivanje radnika za potrebe rada na terenu 2016. godine u vrednosti od 4.200.000 dinara sa PDV, Simić je istu firmu iznajmio i da očitava brojila u Paraćinu. Za te potrebe prebacio je u firmu muža sekretarke Rakić 4.200.000 dinara sa PDV u 2017 godini, a time se sekretarka još jednom našla u sukobu interesa. Dakle, preko Vodovoda koji vodi Simić Rakiću je dato preko 8 miliona dinara za lizing radnika.

Ko je Nebojša Simić koji sarađuje sa firmom muža sekretarke Rakić?!

Simić pre nego što je došao na tu funkciju bio je direktor Hipo Alpe Adria banke, kada je protiv njega policija u Jagodini podnela krivične prijave 2014. godine zbog malverzacije sa klijentima, navodi portal Srbija Danas.

Tužilaštvo u Jagodini je protiv Simića vodio postupak zbog krivičnog dela „Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti“.

Foto: Srbija Danas

Kako piše Srbija Danas, banka je odustala od daljeg gonjenja sadašenjeg direktora JKP Vodovoda, ali je tražila naknadu štete od 239.129 evra. Simić je odbio da ovu štetu plati i uspeo da izbegne dalji sudski postupak u slučaju sa Hipo Alpe Adria bankom, pozivajući se na oportunitet. Na zapisniku Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini Simić je izjavio da se slaže sa primenom navedenog instituta i da je spreman da uplati iznos od 30.000 dinara u humanitarne svrhe.

Uprkos krivičnim prijavama zbog finansijskih zloupotreba, Simić je u poslednje tri godine imenovan za direktora dva javna preduzeća u kojima je raspolagao novcem građana Srbije, podseća portal Srbija Danas.

#Nebojša Simić

#Paraćin

'