AKTUELNO

Gosti Novog jutra komentarisali su naslovne strane današnjih dnevnih novina, te su se dotakli teme cenzure medija. Direktor "Srpskog telegrafa" uporedio je situaciju danas i do 2012. godine i zaključio da je situacija danas daleko bolja.

Komentarišući naslov u dnevnim novinama da bivši Tuđmanov prijatelj i jedan od prvih finansijera HDZ Ante Žužul i hrvatski biznismen Danijel Žderić kontrolišu skoro polovinu proizvodnje i distribucije knjiga za osnovce u Srbiji i zarađjuju 30 miliona evra godišnje, Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja kaže da ovakvi naslovi pokazuju koliko je novinarstvo u Srbiji slobodno i nezavisno.

- Predstavljano je da su mediji u Srbiji u mraku, a ni sa jednim problemom o kojem pričaju nisu upoznali srpske institucije - kaže Gajović.

Direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović podseća na situaciju do 2012. godine kada je vladala potpuna cenzura i kada ništa nije smelo da se napiše o "njegovom veličanstvu" Đilasu, Tadiću i ostalima.

Oni koji su pokušali da pišu protiv, bili su kažnjavani uskraćivanjem marketinga. Podsećam vas da je kralj marketinga i medija Đilas, koji je u svojim rukama imao sve mehanizme i poluge. To se zove trgovina uticajem. Nije procesuiran i to zameram aktuelnoj vlasti. Đilas i danas preti medijima, a stanje medija danas i pre 2012. je neuporedivo. Danas imamo potpuno šarenilo, od novina sa hrvatskim kapitalom - rekao je Milovanović.

Foto: TV Pink

Govoreći o naslovu da je uranijum zatrovao i vodu u Metohiji, Milovanović podseća na izjavu amričkog ambasadora Kajla Skota da uranijum nije nezdrav i da Srbi umiru od alkohola i pušenja.

- Ubijali su nas, zatrovali su nas i ostavili nam višedecenijske posledice - podseća direktor "Srpskog telegrafa".

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Politika" Žarko Rakić kaže da Srbiji ovakvi ljude "sole pamet" i rade to po navici.

Gajović kaže da je zatrovana voda u 21. veka užasna i strašna. On se osvrnuo i na ostale naslove, pre svega one koji se tiču projekata koji su dogovoreni u Bakuu.

Foto: TV Pink

- Ovo je dokaz da Srbija vodi odgovornu politiku i gleda svoje itnerese. Ovo treba da nam je najvažnije. Mi smo faktor stabilnosti u regionu i treba da radimo na boljem odnosu sa susedima - kaže državni sekretar.

Foto: TV Pink

Komentarišuću posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Azerbejžanu, Rakić kaže da su poruke odlične i da ova poseta Srbiji može dobro doći.

Milovanović, kaže da je Azerbejdžan najavio velike investicije u Srbiji, a posebo je važno da srpska diplomatska ofanziva predvođena Vučićem uvek donosi rezultate.

- Predsednik Azerbejdžana kaže da saradnja mora da se intenzivira i Srbija postaje ekonomski centar u ovom delu Evrope, što se vidi po novou stranih ulaganjia - kaže Milovanović za "Novo jutro".

#Novo jutro

#Saša Milovanović

'