AKTUELNO

Prof. dr Danica Grujičić rekla je za Informer da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić, po dolasku na mesto ministra odbrane 2003, ukinuo program praćenja štetnog dejstva osiromašenog uranijuma na naše vojnike i da je to bila njegova prva odluka kada je došao na funkciju.

Kako Informer piše, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, dok je bio ministar odbrane 2003. godine, stopirao je program praćenja dejstva osiromašenog uranijuma iz NATO bombi na naše vojnike, šokantno je otkriće domaćih stručnjaka.

Prema rečima neurohirurga prof. dr Danice Grujičić, naši vojnici, za koje se sumnjalo da su ozračeni tokom bombardovanja, bili su pod specijalnim medicinskim programom kako bi se pratile potencijalne kancerogene promene u njihovom organizmu. Međutim, taj program je Ministarstvo obrane stopiralo u proleće 2003, odmah pošto je na mesto ministra došao Boris Tadić, navodi se u Informeru.

Danica Grujičić kaže da bi istina o osiromašenom uranijumu bačenom na Srbiju znatno pre izašla na videlo da taj program nije ukinut posle samo tri do četiri godine.

- Program praćenja naših vojnika koji su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom postojao je sve do 2003. godine, kada ga je ukinuo ministar odbrane, koji je kasnije bio predsednik države. Bila je to njegova prva odluka po dolasku na funkciju. Tako da je taj program, umesto da traje i dan-danas, ukinut posle samo tri godine - rekla je dr Grujičić, Informer dodaje da je nesumnjivo mislila na Borisa Tadića, koji je na čelo ministarstva odbrane došao u martu 2003.

Ona je dodala da nije vredelo ni to što je bilo opšte poznato da se posledice izlaganja osiromašenom uranijumu javljaju tek godinama kasnije.

- Znalo se da se promene na koštanoj srži javljaju tek posle pet do sedam godina, da se solidni tumori uzrokovani različitim hemijskim i radijacijskim materijalima pojave tek posle 15 do 20 godina... Dobro se znalo i da mogu da se jave promene na genetskom materijalu kod dece. Ali je program ipak prekinut. Da nije, istina o osiromašenom uranijumu bi znatno pre izašla na videlo - smatra dr Grujičić.

Prema njenim rečima, ranije vlasti su činile sve da istina o NATO bombardovanju ne izađe na videlo.

- Srbija obiluje velikim brojem pametnih i stručnih ljudi, koje u godinama nakon agresije niko nije slušao da, zaboga, ne bi pravili paniku! Oni koje smo na izborima birali pre 20 godina morali su da nas zaštite i da misle o našem zdravlju, a to se nažalost nije desilo - kaže Grujičićeva.

Sreća u nesreći je u tome što su uzorci uzeti u prvim godinama posle bombardovanja sačuvani.

Dimitrijević: Nikad čuo za to!

Boris Tadić se juče nije javljao na pozive i poruke Informera, dok je njegov tadašnji savetnik u ministarstvu odbrane Bojan Dimitrijević rekao da ne zna da se ikada sprovodio program zaštite od osiromašenog uranijuma, piše Informer.- Prvi put čujem za program praćenja vojnika koji su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom. Zaista ne znam ništa o tome, nije spadalo u moj delokrug posla - rekao je Dimitrijević.

- Dobro je da su naši stručnjaci uzimali uzorke, merili i beležili rezultate, uprkos tome što je tadašnja vlast upozoravala da se ne širi panika. Svi ti podaci sada mogu da se iskoriste u radu Koordinacionog tela koje će istraživati posledice NATO zločina. Zato će prva faza našeg rada biti analiza rezultata skupljanih od 1999. do danas. Ideja je da u određenom trenutku konsultujemo i naše prijatelje iz svih krajeva sveta, ali tek nakon što naši stručnjaci kažu prvu reč! Naš zadatak je da matematički precizno dokažemo šta se zaista desilo u hemijskom, biološkom, genetskom i svakom drugom smislu. To moraju raditi stručni ljudi, a ne poslanici. Samo struka, lišena bilo kakvog oblika politike, može reći šta se desilo 1999. godine - jasna je Grujičićeva, navodi Informer.

#Boris Tadić

#NATO

#bombardovanje

'