AKTUELNO

Između funkcionera Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije strasti se ne smiruju ni 10 dana nakon zabrane skupa u Hrstkovcima i manjeg incidenta koji se dogodio u Jarku gde su se okupili simpatizeri tih stranaka okupili.

Policija je pravovremeno reagovala i napadač je sankcionisan, ali član Predsedništva LDP-a Đorđe Žujović za Novo jutro kaže da je nezadovoljan kaznom koju je napadač dobio, tvrdeći da je počinjeno krivično delo.

Poslanik SRS Miljan Damjanović, sa druge strane, navodi da je skup u Jarku prošao bez incidenata, te da su ljudi iz LDP došli sa namerom da isprovociraju incidente.

Foto: RTV Pink

Damjanović je podesetio da su radikale jake policijske snage sprečile da dođu do Hrtkovaca gde su planirali da održe skup.

- Vojislav Šešelj je prišao policiji i pitao da nas puste do Hrtkovaca. Oni su rekli da će morati da primene silu, ako budemo krenuli, nismo želeli incidente, odžali smo konferenciju i krenuli nazad. U momentu kada se skup završio, pojavljuje je Žujović sa još dve žene i nekoliko momaka i putem megafona kreću da urliču da cela Srbija mora da zna da je Šešelj ratni zločina. Imali su i transparent sa uvredljivom porukom, a bili su okrenuti ka pristalicama SRS i okpljenim građanima. Posle takvog izazivanja Žujovuić je odlično je prošao – rekao je Damjanović i dodao da je veći incident sprečen zahvaljujući reakciji funkcionera SRS.

Član Predsedništva LDP-a Đorđe Žujović je, nakon što je objasni kako je do napada došlo, rekao da je napadač dobio prekršajnu kaznu od 30.000 dinara, iako je , kako je dodao, očigledno počinjeno krivično delo.

- Šešelj je pokušao da dođe do Hrtkovaca, da se posle 26 godina vrati u to mesto i održi svoj verovatno epohalni govor. Pošto je nekoliko puta taj skup zabranjen, pojavio se u Jarku. Mi smo rekli da ćemo na svaki način pokušati da sprečimo taj skup. Bili smo 150 metara od skupa, razvili smo transparent, ono što mislimo i što je potvrdila presuda Hapškog tribunala. Na transparentu je pisalo ‘Šešelj ratni zločinac’. Tada prilazi Miroslav Bencun, njegovo ime javnost do sada nije čula. To je osoba koje bila na poslaničkoj listi SNS, radnik obezbeđenja, udara me i povlači se – naveo je Žujović i dodao da su im simpatizeri i funkcioeri SRS uputili niz uvreda

Damjanović i Žujović izrazili su neslaganje i oko Festivala“Mirdita,dobar dan”koji bi trebalo da promoviše kulturnu scenu Kosova, a za koji radikali trde da ima političku pozadinu i najavljuju da će sprečiti njegovo održavanje.

Organizator je Inicijative mladih za ljudska prava –organizacija koja radi za strane zapadne amabasade protiv države Srbije, rekao je Damjanović, dok je Žujović ukazao da LDP podržava mlade ljude iz Beograda i Prištine koji žele da se druže, gledaju filmove i održavaju tribine.

#LDP

#SRS

'