AKTUELNO

Janković želi da ukine slavu Beogradu s tradicijom proslavljanja dugom 615 godina!

Dok je patrijarh srpski Irinej sa sveštenicima, gradskim čelnicima, građanima Beograda, ali i cele Srbije svetom liturgijom i litijom obeležavao gradsku slavu Spasovdan, odbornici Pokreta slobodnih građana (PSG) u Skupštini Beograda, čiji je lider Saša Janković, zvanično su predložili da se iz Statuta Grada izbriše odredba (član 10), prema kojoj Beograd ritualno obeležava slavu.

Foto: Beta

U suludom predlogu PSG navodi da smatra „da se tom odredbom i sličnom praksom, koja se nameće sve većem broju organa javne vlasti, uključujući i Vojsku, krši ustavno načelo o odvojenosti Crkve od države“.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da je predlog Jankovićevog pokreta još jednom pokazao kako bi opozicija vodila pogubnu politiku kada bi bila na vlasti.

- Ovog puta pokazali su da su spremni da ukinu gradsku slavu Spasovdan, ali i da zabrane litiju Srpske pravoslavne crkve - naveo je gradonačelnik i podsetio da je Spasovdan slava Beograda od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević Beograd proglasio srpskom prestonicom.

- Sada bi Janković i njegovi partneri da izbrišu istoriju dugu 615 godina - ukazao je Mali i poručio da dok je SNS na vlasti, „ovakvi suludi predlozi neće prolaziti“.

Foto: Tanjug

- Janković, Ðilas i njihovi partneri poništavaju ono što su Beograđani vekovima stvarali i još jednom pokazuju da im ništa nije sveto - zaključio je Mali.

Etnolog i istoričar Božidar Kljajević kaže da nikada nije čuo skandalozniji predlog od ovog iza kojeg stoji Janković.

Tako nešto može da smisli samo lud čovek! Taj predlog je najveća glupost koju sam mogao čuti! Beograd je prošao kroz neverovatan lavirint istorije počev od despota Stefana, pa do današnjih dana. Tako bi, prema istorijskim događajima, trebalo da bude prestonica Evrope. Nijedan grad se nije toliko lomio istorijskim događajima kao Beograd, ali je čuvao svoju slavu. To što se obeležava verski praznik nikako ne umanjuje sekularnost države. Redak je grad koji nema svog zaštitnika i nekoga koga slavi. Ukinuti Beogradu slavu značilo bi ukinuti srpskoj porodici njeno pravo da proslavlja jedan od najlepših praznika – navodi Kljajević.

#Saša Janković

#Spasovdan

'