AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić smatra da je Saša Janković još jednom demonstrirao neznanje i političku nezrelost pozivajući predsednika Srbije da javno istupi sa predlozima za rešenje kosovsko-metohijskog pitanja.

Janković je na konferenciji za novinare rekao da su, kada je u pitanju rešavanje pitanja KiM, svi u Srbiji dali svoje viđenje rešenja, a da to nije uradio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reagujući tim povodom, Đurić je u pisanoj izjavi naveo da, kada bi Janković znao išta o diplomatiji i pregovaranju, znao bi da se u pregovaračkim procesima nikada ne licitira direktno i javno sa predlozima, jer to niti je korisno, niti je ozbiljno, niti je pristojno.

To što Janković prepoznaje kao prenemaganje, prema rečima Đurića - jeste odgovornost i diplomatska odmerenost.

On je istakao da će Srbija istupiti sa određenim predlozima u trenutku kada za nju to bude najpogodnije.

Vođenje države, kako je istakao, nije zabavni program i rijaliti-šou, a državne poslove u ovome trenutku obavljaju ozbiljni i odgovorni ljudi kojima, kako je naveo, nije blizak Jankovićev egzibicionistički stil bavljenja politikom.

- Siguran sam da čak i Janković, "kao rado viđen gost u pojedinim ambasadama", zna po nešto o diplomatskoj praksi, ali da nastoji da bude duhovit. Uspeo je samo da ispadne smešan - naveo je Đurić.

On smatra da je Janković je zanemarujući kao zaštitnik građana svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji i ne doživljavajući ih kao građane svoje zemlje, " propovedao da samoproglašeno Kosovo treba primiti u međunarodne organizacije.

Time je, prema rečima Đurića, pokazao za kakav rasplet navija, i zato je poslednji koji ima pravo da od bilo koga nešto zahteva.

- Očigledno je jedini Jankovićev program nuđenje da prizna nezavisnost naše južne pokrajine u trenutku kada takav stav direktno ruši pregovaračku poziciju Srbije - zaključio je Đurić.

#Marko Đurić

#Saša Janković

'