AKTUELNO

Predsednik Srbije obratio se novinarima iz Sofije u kojoj se danas održao Samit EU-Zapadni Balkan. On je poručio da je tokom dva dana imao brojne važne sastanke na kojima je glavna tema bila situacija u regionu i podsetio da je za Srbiju trenutno najvažnije da reši kosovsko pitanje, ali da se ono jedino može rešiti kompromisom koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Sofiji da je bilo mnogo bilateralnih susreta na kojima se razgovaralo o problemima koji su pred Srbijom.

- Naš posao je da pričamo o problemima i želim da verujem da će Srbija imati snage da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane. Borićemo se, a da li ćemo uspeti ne zavisi samo od nas - rekao je predsednik Srbije.

Kako je istakao, pokazano je da Srbija ima mnogo prijatelja i mnogi su se tokom Samita u Sofiji zalagali za njene interese.

- Tajani je insistirao da postanemo članica EU do 2025. godine i zahvalan sam na podršci koju je pružio Srbiji - kaže predsednik.

Foto: Tanjug

Predsednik kaže da su danas potpisani važni sporazumi koji daju dobre signale za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

- Vodili smo otvorene i iskrene razgovore i tako smo bolje razumeli jedni druge - kaže predsednik.

Vučić podseća da spor između Albanije i Srbije traje više od 140 godina, ali da postoji želja da se to reši i da je Srbija uložila mnogo napora.

- Srbija je ispunila sve obaveze koje su se od nje tražile, dok Albanci nisu ispunili jednu jedinu koju je imala. I opet, to nas ne sprečava da želimo da dijalogom i kompromisom rešimo probleme. Da li će do rešenja doći, nadam se, nisam preveliki optimista, ali ću uložiti mnogo napora - rekao je predsednik.

Sa Angelom Merkel i Terezom Mej, kako kaže, razgovarao je o situaciji u regionu i brojnim temama.

- Sa Merkelovom sam imao dug razgovor, a Terezu Mej sam pozvao u Srbiju. Pričali smo o regionalnim, evropskim i globalnim pitanjima, a sa Merkelovom o svim temama i sa njom se jako često srećem. Pričali smo o ekonomiji, privredi i venecijanskoj komisiji. Dotakli smo se svih tema i ne moram ni da govorim koliko je za nas Nemačka važna. Hvala Merkelovoj koja je imala vremena da me sasluša - rekao je Vučić novinarima.

Foto: TV Pink

Odgovarajući na pitanja, Vučić je rekao da će nastavka dijaloga sa Prištinom biti, ali da je potrebno da se ispune određeni uslovi.

- Treba da vidimo šta je sa Briselskim sporazumom i ispunjenjem stavki iz istog. Srbija je ispunila sve, a mi tražimo da se ispuni samo ta njihova jedna jedina obaveza - formiranje ZSO. Važnije je da postoji želja za kompromisom, a ne da nam se pošalje platforma i da nam kažu "mi nismo spremni ni na šta". Očekujete da Srbija da sve, a da ne dobije ništa - to je nemoguće - rekao je Vučić. On je pojasnio da je platformu usvojila vlada u Prištini, ali da su je evropski predstavnici zaustavili jer bi "dramatično vezala ruke svima".

Kaže da je dobio i neke druge platforme, ali da nisu vredne komentarisane. Predsednik je pokazao Briselski sporazum i objasnio da je Srbija ispunila sve tačke, zahteve za Srbiju.

Foto: Tanjug

Foto: TV Pink

- Tražili smo samo tu jednu obavezu na drugoj strani, a vi mi recite da li je formirana ZSO - kaže predsednik, dodajući da Srbija zbog sebe mora da reši odnose sa Albancima.

Kako ističe, posao mu je da brine o Srbiji i Srpskom narodu. Nerešeni problemi doneće srbima brojne probleme: od zatvorenih vrata Evropske unije do loše ekonosmke situacije.

- Ovako uspešan ekonomski rast ne bi bio moguć. Imamo 4,5 odsto rasta u prva tri meseca, duplo manju nezaposlenost, pad javnog duga sa 77 na 59, i ispod 50 do kraja godine. Ovo ne bi bilo moguće da smo vukli velike i teške političke probleme. Ostaje nam mnogo posla, moramo da razgovaramo između sebe i da rešimo šta nam je budućnost, a ne da se osvrćemo u prošlost - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Sofija

'