separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Galijašević za Novo jutro: Priče o mogućem sukobu Grčke i Turske plasirane kako bi se zaboravila  agresivna zapadna politika na Bliskom Istoku (VIDEO)


Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za Novo jutro kaže da su ekonomski interesi jedina mogućnost da odnosi između EU i Amerike dođu u krizu.


- Kada je reč o dominaciji i o geopolitičkim interesima o nastupu prema Rusiji, na Balkanu, ni SAD, a ni EU ne pokazuju razliku. U pitanjima koja su važna za nas nastupaju partnerski – naveo je Galijašević. 

Kako je rekao, mnoge od ovih priča koje ulaze u fokus javnosti, pa i o mogućem sukobu Turske i Grčke su stračunate na to da se agresivna zapadna politika na Bliskom istoku i brutalno ubijanje civila povodom Jerusalima u Gazi ukloni iz fokusa javnosti. 

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da konflikt između Grčke i Turske, odnosno zatezanje odnosa traje već decenijama, ali se članstvom u NATO-u to stavilo pod tepih.

Autor: RTV Pink

 - Problemi ipak postoje. Posebnoso vide sada kada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi pazar sa Amerikom, ali i kao članica NATO – rekao je Radulvić i dodao da se obe zemlje naoružavaju.

 - Stvari u NATO-u ne funkcionišu onako kako se misli - da Amerika lupi rukom o sto i rešena stvar. Turska je primer za to – dodao je Radulović. 

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ocenjuje za Novo jutro da iskakanje Turske iz do sada uvreženog odnosa i mesta i uloge koju je imala u NATO na neki načim može da bude razlog novih dodatnih tenzija, koje verovatno neće biti tako efikasno kontrolisane.

Autor: RTV Pink

 - U svetskim odnosima stvari su krajnje kompleksne, mnogo je različitih lobija...Postoji pokušaj da se Turska dicipolinuje i vrati u okrilje NATO jer pokazuje neku vrstu samostalnosti i približava se Rusima što ne teba uzimati zdravo za gotovo – rekao je Kajtez. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti