AKTUELNO

Kako je istakla ministarka za evropske integracije, prema Srbiji je u Sofiji iskazano duboko poštovanje, a glavne teme samita biće povezivanje unutar regiona, energetsko, transportno, međuljudsko, kulturno, digitalna agenda, održivi rast, održivi razvoj.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Sofiji da će glavna tema Samita EU i Zapadnog Balkana biti povezivanje unutar regiona Zapadnog Balkana što, kako je dodala, naš region čini konkurentnijim.

Joksimović je istakla da je predsednik Aleksandar Vučić već na prvom panelu na kojem danas učestvuje, dobio priliku da govori odmah nakon predsednika Evroskog saveta Donalda Tuska koji predsedava, bugarskog premijera Bojka Borisova kao domaćina, predsednika EK Žan-Klod Junkera i predsednika EP Antonija Tajanija, a nakon čega će govoriti i kancelarka Angela Merkel i svi drugi.

- To zaista dovoljno govori na koji način vide Srbiju u regionu i na koji način smo mi kao zemlja poštovani pre svega - rekla je ona.

Glavna tema samita je, kako je objasnila, povezivanje unutar regiona, energetsko, transportno, međuljudsko, kulturno, digitalna agenda, održivi rast, održivi razvoj.

- To su teme koje su zaista od značaja za sve nas jer time mi postajemo konkurentniji kao region, pa i Srbija kao jedna od najznačajnijih zemalja, postajemo konkurentniji i postajemo funkcionlaniji sutra deo Evropske unije - istakla je Joksimović.

Foto: Tanjug

- Zato, iako tema proširenja nije na dnevnom redu to ne znači da se ono ne provlači i ne izvlači upravo kroz ovu perspektivu povezivanja koje sigurno ojačava i čini još sigurnijom evropsku perspektivu manje više za sve u regionu, a posebno za Srbiju - rekla je ona.

Joksimović je najavila da će danas biti potpisano nekoliko sporazuma, što se tiče enrgetike a vezano za projekat gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, što je, kako je navela, vrlo važno za diversifikaciju gasnog sistema Srbije, za energetsku bezbednost i stabilnost naših građana. Takođe, vrlo su važni digitalna agenda i digitalna ekonomija jer su to novi poslovi koji daju održivi rast i razvoj,ocenila je ona i dodala da nije dovoljno imati samo direktne strane investicije, dobru infrastrukturnu povezanost iako je ona preduslov svega.

- Moramo da radimo na novim poslovima, novim vestsinama, da bi naši ljudi našli održive poslove i u tom smislu naša ekonomija bila još uspešnija - istakla je Joksimović.

Ministarka je istakla da je jako važno što je Srbija prisutna na samitu u Sofiji.

- Bilo je različitih interpretacija koje ne odražavaju realno stanje, i ono što Srbija radi kao vodeća zemlja. Dobro je da smo imali priliku da na najvišem nivou predstavimo sve naše stavove, očekivanja i reformske domete - ukazala je Joksimović.

Ona je istakla da je valdavina prava najzahtevnija i da je to nešto što se očekuje od svih sa Zapadnog Balkana.

- EU će danas ponoviti podršku evropskoj perpsektivi u odnosu na pojedinačne zasluge, što mislim da je veoma važno. Nema tog paketa nego se meri koliko je zaista ko pojedinačno napredovao u tom procesu - rekla je ona.

Kada je reč o otvaranju poglavlja, Joksimović kaže da očekuje da se do kraja juna održi još jedna međuvladina konferencija.

- Mi imamo spremnih pet pregovaračkih pozicija, u međuvremenu spremamo i neke nove, ali ja od ovih pet, da budem krajnje realistična, očekujem da ćemo otvoriti dva ili tri poglavlja. To je jako važno, pokazuje dinamiku, stabilnost, nekad ide sporije nekad brže ne zavisi sve od nas - rekla je ona.

Prema njenim rečima, javljaju se i druge teme i zato je važno da se fokus zadrži na Zapadnom Balkanu i da mi radimo svoj posao da ne bismo ispustimo priliku koja da je ovim pristupom otvorena. Kada je reč o jucerašnjem susretu Vučića sa Federikom Mogerini i Hašimom Tačijem, ministarka napominje da je to bio "zaista kratak susret".

- Mogerini je iskoristila priliku da se susretene sa Vučićem, tu je bio i Tači, kratko su razmenili nekoliko rečenica. Poruka predsednika bila je da je Srbija spremna za dijalog uvek kada druga strana pokaže spremnost za kompromis - naglasila je Joksimović.

#Jadranka Joksimović

#samit

'