AKTUELNO

U Sofiji sutra počinje Samit na kome će se lideri Evropske unije sastati sa kolegama sa Zapadnog Balkana. Ovo će ujedno biti i prilika da se prvi put nakon hapšenja Marka Đurića sretnu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači.

Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da se dugo već priča o pripremama za Samit u Sofiji i da je to prvi Samit nakon 15 godina.

- To je prvi Samit od 2003. godine, kada je Evropski savet u Solunu imao isto takav samit, posvećen zapadnom Balkanu. Ovo je prilika da Srbija, koja je prepoznata od strane Evropske unije kao lider u regionu, zato što je ona faktor stabilnosti na ovim prostorima, bude prisutna na samitu - naglasio je Petković.

On dodaje da će Srbija na Samitu u Sofiji imati priliku da iznese svoje stavove, kao i da je posebno bitno da svuda gde se odlučuje o državi Srbiji naši predstavnici budu prisutni.

Foto: Printscreen

- Tačno je da premijer Španije, gospodin Rahoj neće biti prisutan. On to čini iz španskih razloga. Mi imamo situaciju gde se secesija Kosova i Metohije desila pre 10 godina, a secesija Katalonije se nije desila. Vidimo da su sve članice EU podržale ustavni poredak Španije, što se nije desilo sa slučajem Srbije - kazao je Petković.

Kako ističe, na Kosovu i Metohiji žive Srbi i naš je interes da se dogovorimo sa Albancima zbog toga što je Srbiji cilj da na celom zapadnom Balkanu konačno zavlada mir. On dodaje da su Španci i Španija prijatelji Srbije i izrazio je zahvalnost na tome što neće priznati Kosovo i Metohiju, istakaviši da je to posebno važno zbog toga što će Brisel, kako kaže, hteo to ili ne, morati da bude statusno neutralan po pitanju Kosova i Metohije.

- Nama je važno da pred Evropskom unijom i ostalim predstavnicima sa zapadnog Balkana istaknemo sva naša pitanja. Mi imamo apsolutno pravo da svakog pogledamo u oči i kažemo šta smo sve uradili, jer i po izveštajima Evropske komisije, pogotovo kada je reč o Izveštaju o napretku Srbije za 2018. godinu i kada je reč dokumentu o strategiji o proširenju koji je EU izdala početkom godine, jasno se vidi da je Srbija najviše napredovala u procesu evropskih integracija, to govori o tome da smo mi lideri u reformama i da je naše pravo da predvodimo zapadni Balkan u celom tom procesu - rekao je Petković.

Po njegovim rečima, postoje dvostruki aršini i jedna vrsta licemerja kada se govori o Srbiji i da se sa jedne strane hvale naše reforme, a sa druge se Srbija koči na putu ka Evropskoj uniji zbog Kosova i Metohije.

- Bitno je da ekonomski snažimo Srbiju, da jačamo, jer samo tako možemo da poboljšavamo našu poziciju kada govorimo o Kosovu i Metohiji. Upravo će Samit biti prilika ne samo da se pozabavimo pitanjem Kosova i Metohije, koje je za nas ključno kada govorimo o daljim reformama i procesu evrointegracija, nego da govorimo i o drugim, važnim pitanjima koja će tamo biti na dnevnom redu, pogotovo u oblasti ekonomije - naglasio je Petković.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, povodom održavanja Samita i pričama o pojačavanju pritiska na Srbiju, rekao je da se pritisci nastavljaju i da je sve to već viđeno.

- Važno je da država Srbija svoju dobro izgrađenu poziciju mora da iskoristi da odbrani svoj interes i da bude ta koja o bilo kojoj od ovih odluka što je više sama odlučuje. Podršku onih sa kojima delimo iste vrednosti moramo da negujemo i da nas oni koji dele tu našu vrednost podrže, i da ovu kvazi državu stave na mesto koje joj i pripada - istakao je Odalović.

Foto: Printscreen

Povodom događaja i sukoba u Savetu bezbednosti UN, Odalović je rekao da ono što su Britanci pokušali nije nova odluka i da oni žele da sklone temu Kosmeta sa javne debate i da skrate period izveštavanja.

- Ministar Dačić je lepo rekao, ako ne možete par sati u tri meseca da odvojite,da na mestu gde je doneta Rezolicija 1244, koja je krovni dokument po kome sve treba da se dešava, o čemu mi onda možemo da pričamo. Tako da, taj interes ovih centara koji bi želeli da nekom bočnom diplomatijom i pritiscima ova pitanja rešavaju, a ne tamo gde im je mesto - naglašava Odalović.

Kako dodaje, rezolucija 1244 je živa i ona je dokument koji je nezamenjiv.

Živadin Jovanović iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih rekao je da je Samit u Sofiji jedan značajan događaj u regionu i da je njegov osnovni smisao i cilj ohrabrivanje ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana uz podršku EU.

- Mislim da smo svi pod snažnim utiskom svega negativnog što se dešavalo poslednjih meseci na KiM. Mislim da mi možemo biti okrenuti budućnosti i imati dozu optimizma, ali uz obazrivost i realizam jer nije moguće naprečac poboljšati tu atmosferu koja je napravljena ubistvom Olivera Ivanovića i maltretiranjem visokog predstavnika vlade Srbije, Marka Đurića. To je bilo očigledno po scenariju da se ponizi i upozori Srbija - kazao je Jovanović na pitanje da li je moguć susret predsednika Vučića i Tačija.

Foto: Printscreen

On dodaje da pored Srbije i Priština mora davati svoje konkretne dokaze opredeljenosti za mir i stabilnost.

- Mislim da će doći do susreta Vučića i Tačija, što bi moglo da doprinese prevazilaženju dosadašnjih tenzija, ali to ne može otkloniti obavezu Prištine da promeni svoj dosadašnji odnos i prema Srbiji i prema pregovaračkom procesu i prema Srbima na KiM - rekao je Jovanović.

Danica Marinković, bivši istražni sudija u Okružnom sudu u Prištini, komentarišući zločine takozvane OVK, rekla je da je pravda spora, ali dostižna.

- Ja sam kao istražni sudija Okružnog suda u Prištini izvršila obavljala veliki broj uviđaja vezano za terorističke napade na prostoru Prištine. U toku 1999. godine za period od 1. januara, do 23. marta u samoj Prištini i okolini izvršeno je 15 terorističkih napada gde su žrtve bili policajci, civili Srbi i civili Albanci koji nisu hteli da pristupe terorističkoj bandi OVK- naglasila je Marinković.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, dešavalo se da u toku dana više puta ode na uviđaj gde su bili teroristički napadi.

Odalović je rekao da su ti napadi bili jedna sinhronizovana aktivnost koja je bila podržavana iz zapadnih krugova.

- Ove terorističke grupe su obučavane u Albaniji. Instruktori su bili i američki penzionisani generali i britanski, francuski, nemački. Te grupe su ubacivane dobro naoružane i to je bio jedan opšti napad. Kada je došao Voker i njegove ekipe sve je evidentirano, ali na takav način, da nisi osudili ni jednu od tih aktivnosti, prosto su podržali sve što se dešavalo, Račak je najbolja potvrda za to - istakao je Odalović.

Petković je rekao da je pre neki dan obeležen dan prvog nestanka Srbina na Kosmetu, a da je danas četiri meseca od ubistva Olivera Ivanovića.

- Nema pomaka u istrazi. Možemo da zaključimo da kada je reč o Srbima i srpskim žrtvama, nema pravde na Kosovu i Metohiji. Nema političke volje da se pronađu ubice i kazne oni koji su odgovorni. Mi na prostoru KiM imamo i naše Srbe koji su po nekakvim tajnim optužnicama uhapšeni i nalaze se u pritvoru - naglasio je Petković.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#Sofija

#Veljko Odalović

'