AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink upozoravaju da premeštanje američke ambasade u Jerusalim i sukobi na granici Gaze i Izraela predstavljaju pretnju za međunarodni mir i bezbednost u svetu, ocenjujući da je reč nastavku politike koju Amerika vodi decenijama.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti "Educons" prof. dr Miroslav Bjegović je gostujući u Novom jutru ocenio da je ovo nastavak starih zamisli, kojim se na brutalan način krši međunarodno pravo i stradaju nedužni ljudi.

Bjegović smatra da poseta američkog državnog sekretara Pompea Izraelu nije bila slučajna i da se može pretpostaviti da je dogovoreno ovakvo dešavanje preko obaveštajne službe Mosad.

- Ovaj čin je za osudu, ali je za pohvalu čin predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je povukao ambasadore iz Amerike i Izraela – naveo je Bjegović.

Foto: RTV Pink

- Sirijski građanski rat se bliži kraju i potrebno im je novo krvoiproliće na bliskom istoku. Ovo je pretnja za međunarodni mir i bezbednost u svetu – istakao je on.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Miroljub Jevtić je za Novo jutro rekao da se ne radi o sukobu Iraela i Palestinaca, već o sukobu Amerike i Palestinaca.

- Amerika se od 1948. godine nalazi u neobjavljenom ratu sa čitavim islamskim svetom zbog toga što svi znaju da je praktično zahvaljujući njima Izrael uspeo da se usado na tlo koje oni smatraju svojim svetim tlom. To je činjenica koja je u pozadini američke politike svo ovo vreme, a koja je posebno dobila na značaju izborom Trampa od biračkog tela koje sudbinu izraela doživljava kao svoju – naveo je Jevtić.

Istoričar Nemanja Starović je ukazao das u posledice više od 60 poginulih i preko 2.700 povređenih.

- Sa jedne strane imamo grandioznu diplomatsku proslavu, dok 60 ili 70 kilometara južno imamo desetne hiljada ljudi jurišaju sa kamenicama prema granici koju čuvaju izraelski vojnici koji su pod punom ratnom opremom. Zasipali su ih snajperskim mecima, izbacivali suzavac iz dronova, a sve je to nažalost realnost, a ne fikcija – dodao je Starović.

#Jerusalim

#Sukob

'