AKTUELNO

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je država nervozno reagovala na najavljeni skup i da nije bilo nikakve opasnosti od incidenata, te da razloga za zabranu nije bilo.

Šešelj je za Televiziju Pink rekao da se radikali neće tući sa policijom i da će stati tamo gde budu zaustavljeni i tu održati miting.

- Mi smo planirali da održimo miting na otvorenom prostoru ispred Doma kulture, a to je van glavne saobraćajnice i posle mitinga bi se razišli, dakle ništa osim govora na mitingu ne bi bilo – rekao je Šešelj i dodao da radikali nikada nisu imali tuču sa policijom i incidente na mitinzima.

-To je valjda bila dovoljna garancija da će i ovog puta biti tako. Međutim, pojavila su se tri beznačajna politička faktora koji prete da će doći se suprotstave. Čime i kako? Šta oni mogu da urade? Nemogu ništa! Policija je mogla da zaštiti neke objekte ako je smatrala da postioji opasnost – ocenio je Šešelj.

Kako je dodao, država ima pravo da primenjuje silu, ali to mora da radi razložno.

- Ovde razloga nije bilo, već je napravljena ujdurma u javnosti, koja je stalno podgrejavana- naveo je Šešelj.

Foto: RTV Pink

- U Hrtkovcim su već značajne policijske snage. Nećemo se tući sa policijom, to je isključeno. Tamo gde nas zaustave tu ćemo ostati. Umesto mitinga u Hrtkovcima, držaćemo protest pred Hrtkocima, možda kod Jarka... Čujem da će blokirati sve pristupne saobrćajnice – naveo je Šešelj.

Kako je dodao, radikalima je važno da se pojave tamo, da se vidi da nisu uplašeni, da smo odlučni i da nastavljaju principijelno da vode svoju politiku i da se tu ništa nije promenilo.

Šešelj je dodao da je situacija sa drugostepenom presudoim u Haškom tribunalu dala je vetar u leđa proustaškom sektoru u srpskoj politici, koji pokušava da mu uzme poslanički mandat, ocenjujući da je to besmisleno jer nema uporišta u pravu.

- Ja tu borbu nastavljam! Po anglosaksonskom pravu nisu mogli ovako da postupe, morali su slučaj vratiti na ponovno suđenje. Oslobađajuća prvostepena presuda se ne može drugpostepenom preinačiti u osuđujuću. Po kontinentalnom pravu u nekim zemljama može, kao što je Srbija, ali tada postiji pravo na teći stepen. Kim dobijem presudu zahtevaću da podnesem kao redovan pravni lek žalbu, a ako u tome ne uspem, onda imam pravo na preispitivanje pravosnažne presude – rekao je Šešelj.

#Vojislav Šešelj

'