AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Britanci, Amerikanci, Francuzi i svi drugi koji su priznali takozvanu nezavisnost Kosova već dugo vremena rade na tome da se na SB UN ne razgovara o KiM.

Vucić je odgovarajući na pitanja novinara u vezi najava da bi Britanija, kada dođe na mesto predsedavajućeg SB UN, mogla da traži zatvorene sednice o KiM ili da njih ne bude u sadašnjoj formi, naveo da neke zemlje iz svog ugla misle da su posao završile.

- Iz njihovog ugla oni su posao završili, naša pozicija nije laka, ali ćemo nastaviti da se borimo - naveo je predsednik Srbije koje ne očekuje da to ima suštinski značaj.

On je istakao da je pred Srbijom odlučujući period.

Foto: Tanjug

- Očekuje nas težak za Srbiju i naš narod. Očekujem velike pritiske, da došemo do konpromisnog rešenja, a plašoim se da mnogi u svetu vide kao kompromis ono što je njihova volja - rekao je Vučić.

Za nas je važno da odluke ne donosimo na prečac, dodao je Vučić i naveo da ćemo videti šta se srpskom narodu nudi, da ćemo to sagledati i onda donositi odkuke važne za budućnost našeg naroda, svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

- Naše je da učinimo sve i učinićemo, da zaštitimo naše vitalne nacionalne interese - dodao je Vučić, a da li ćemo biti mnogo srećni s tim, bojim se, rekao je, da nećemo.

On se zahvalio Antoniju Guterešu koji je pokazao nepristrastnost u svom izveštaju i osudio postupanje kosovske policije.

- Veoma sam zadovoljan zbog izjave Gutereša jer to pokazuje da ne možete baš istinu ma koliko pokušavali i bili pristrasni i navijački opredeljeni u velikom delu međunarodne zajednice sakriti. Guterš je pokazao da je zaslužio da bude generalni sekretar – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Skupovi u Hrtkovcima zabra njeni

U Hrtkovcima u nedelju 6. maja neće biti nikakvih skupova, izjavio je Vučić i dodao da je država zabranila sva okupljanja tog dana. - Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima. Srbija neće u prošlost, već u budućnost. Srbija neće dozvoliti uznemiravanje stanovništva u bilo kojem mestu u našoj zemlji - dodao je predsednik.- Što se tiče Hrtkovaca. Srbija garantuje mir, bezbednost i stabilnost. Nikakvih nemira i skupova neće biti u Hrtkovcima- istakao je Vučić i zamolio sve političke strane koje su prijavile skupove da razmeju odluku države. Država, dodao je, ima pravo da zabrani okupljanja kada postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja javnog reda i mira.

#Aleksandar Vučić

'