AKTUELNO

- Neće biti Asocijacije/Zajednice bez obavezujućeg sporazuma - rekao je Šalja.

Blerim Šalja, politički savetnik predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija, izjavio je da Zajedica srpskih opština neće biti formirana pre potpisivanja pravno obavezujućem sporazuma Beograda i Prištine.

- Neće biti Asocijacije/Zajednice bez obavezujućeg sporazuma - rekao je Šalja za T7 u emisiji Pressing, prenela je RTK2 na srpskom jeziku i dodao:

- Ovo je pitanje koje će se zaključiti u pravno obavezujućem sporazumu i ne može da se odvoji ili tretira kao posebna tema, već će završiti, prirodno, kao jedan od aneksa obavezujućeg sporazuma.

Govoreći o nedavno pokrenutoj inicijativi kosovskih institucija za izradu statuta Asocijacije, Šalja je rekao da je ovo "složen proces" s obzirom na neslaganja između Beograda i Prištine.

Prema Briselskom sporazumu potpisanom pre pet godina, Priština je obavezna da formira Zajednicu srpskih opština, ali to do danas nije učinjeno.

Srpska lista i predstavnici Srba na KiM najavili su da će, ako Priština ne formira ZSO, oni će to učiniti sami. Od toga se, međutim, odustalo u očekivanju da će Priština, ipak, ispuniti obavezu iz Briselskog sporazuma u naredna tri meseca, koliko je ostalo do isteka roka koji im je postavila EU.

#Albanija

#Beograd

#Hašim Tači

'