AKTUELNO

Na mestu gde su se ustaše takmičile koliko će dece da pobiju, na bajonet da nabiju i oči da povade, razvijena je ustaška zastava i na to još uvek niko nije reagovao, rekli su gosti Novog jutra.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik, komentarišući to što je ministru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku, kao i odlazak hrvatske delegacije iz Beograda, rekao je za Novo jutro televizije Pink da mu nije jasno šta Hrvatska radi i da izgleda kao da ih neko nagovara da naprave neku vrstu konflikta.

- Samo to napuštanje prošle nedelje, kada je Hrvatska parlamentarna delegacija napustila Srbiju, zbog poteza koji niko nije video. Pitanje je da li se uopšte i dogodio. Njima je to bio povod da nešto naprave. Zabrana Vulinu, ne znam zbog čega, ne znam šta je to tako strašno rekao. Očigledno je da je Hrvatskoj dat neki signal da vrši neku vrstu dodatnih pritisaka na Srbiju sa ovakvim besmislenim potezima - kazao je Đukanović.

Foto: Printscreen

On dodaje da sada Srbija zbog svog dostojanstva mora da uzvrati recipročno i da se postavlja pitanje gde to vodi.

- Ako hoćete da imate dobrosusedske odnose, a ovamo ministrima zabranjujete da prelaze granicu, to ne dovodi do smirivanja već do zaoštravanja odnosa. Sama Hrvatska to podstiče, a ja bih zaista voleo da znam šta je razlog i ko ih na to nagovara. Oni sami to ne rade, neko im je rekao. Plašim se da ulazimo u vrlo problematične odnose - istakao je Đukanović.

Kako kaže, u Nemačkoj je zakonom zabranjeno bilo kakvo isticanje nacističkog simbola i ako se to uradi ide se na robiju.

- Ovde se ističu nacistički simboli kao dobar dan, i to na mestu gde su najgora nacistička zverstva urađena, gde su ustaše klale ljude sa velikim zadovoljstvom. Na mestu gde su se takmičili koliko će dece da pobiju, na bajonet da nabiju i oči da povade, pa se tu razvije ustaška zastava i niko ne reaguje, to je posebno zabrinjavajuće - ocenio je Đukanović.

Milan Lađević, glavni i odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" rekao je da se u Nemačkoj desilo to što je u Hrvatskoj, misleći na razvijanje ustaške zastave, akteri bi odmah bili uhapšeni.

Foto: Printscreen

- Nije mi jasno zašto se to dopušta jednoj članici Evropske unije. Ovo nije prvi put da se veliča ustaštvo, masovne ubice i koljači, ljudi koji su u jednu crkvu mogli da zatvore 1500 ljudi, među kojima su žene i deca i da ih besumučno kolju, a neko to nonšalantno prati i ne reaguje - ocenio je Lađević.

Kako kaže, da se taj događaj desio u Srbiji ponovo bi nas bombardovali.

- Pošto je Hrvatska deo jedne familije, ovde treba da reaguje Francuska, Nemačka i ostale zemlje, da im bar, ako ništa drugo, lupe packu. Ne mogu oni stalno da napadaju Srbiju, za njihove zločine i komplekse. Oni imaju članove vlade koji propagiraju ustaštvo. Ustaštvo je tamo pod pokroviteljstvom vlade Hrvatske - naglasio je Lađević.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" rekao je da Hrvatska nije bila samo deo te nacističke koalicije, ona je bila slučaj za sebe.

Foto: Printscreen

- Nemci su bežali od ustaša, svi su bežali, toliko su to zločini bili. Mile Budak, ideolog NDH bio je jedini koji je izbrojao Srbe u banovinam, on je rekao “A za Srbe, za njih imamo tri miliona metaka”, to je statistički podatak koliko je Srba bilo u okviru NDH - ocenio je Vujičić.

#Hrvatska

#Novo jutro

#ustaše

'