AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zapitao se dokle će Srbija da objašnjava Evropi da su ustaše bile deo fašističkog aparata i da su bili i gori od nacista.

Aleksandar Vulin, povodom zabrane Hrvatske da poseti tu državu i mogućim recipročnim merama Srbije, rekao je za Novo jutro televizije Pink da mu nije prvi put, da su slično radile i Prištinske vlasti i da je zanimljivo da Hrvati govore o zapaljivim izjavama, ali da nisu rekli šta je konkretno zapaljivo.

- Stepinac jeste bio vikar ustaške vojske. Oni se obično ljute na ogledalo, kada stavite ogledalo ispred njih i kada kažete to ste vi, oni se ljute. Kako da stavite te događaje na stranu kada se to u njihovim glavama nije završilo. Očigledno se u Hrvatskoj poštuje razvijanje ustaške zastave - istakao je Vulin.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, oni smatraju da on vređa ljude koji nose ustašku zastavu i da kao antifašista ne sme da kaže da tim ljudima nema mesta u Jasenovcu.

- Spomenik Stepincu je nešto što se smatra zvaničnim. On je zvanično bio vikar ustaške vojske, on je to sprovodio, a u Hrvatskoj to nikom ne smeta, i podižu mu spomenik - istakao je Vulin.

Na to što su u Jasenovcu bile četiri kolone hrvatskih državnika, ministar odbrane je rekao da se zločin u Hrvatskoj i Jasenovcu osudi pojedinačno, ali da se nikad nije osudio ustaški pokret.

- Niko u Hrvatskoj nije rekao da je to što je radio ustaški pokret loše. Godinama to govorimo. U Hrvatskoj se venac položi u Jasenovcu, a onda ta ista ruka položi venac u Blajburg. Kada dolaze predstavnici Nemačke, mi ne pričamo o Drugom svetskom ratu, oni su rekli da je to bio greh i da osuđuju zločine, ali u Hrvatskoj to ne mogu da kažu čak ni u Jasenovcu. Voleo bih da svi odu tamo i vide kako je to bilo - istakao je Vulin.

Kako dodaje, oni tamo prave radni logor i dobili su upozorenje da moraju da vrate prvobitnu postavku.

O recipročnim merama Srbije, Vulin je rekao da se predsednik Vučič trudio da bude umeren i da ne da opravdanje za ponašanje Hrvatske, kao i da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

- Mi imamo dobre odnose da bi mogli da štitimo položaj srpske zajednice u Hrvatskoj, da već jednom ljudi dobiju penzije koje su im uskraćene. Zbog toga se trudimo da vodimo politiku koja ih ni na koji način neće ugroziti. Hrvatska je sa obrazloženjem da sam rekao nešto što im se ne dopada uveli verbalni delikt. Oni su članica EU i u toj Evropi kažu da ne može da se govori kako im se ne sviđa, da se dolazi i misli kako im se ne sviđa. Mi želimo Evropu slobodnog dijaloga, kretanja i ljudi, u kojoj je fašizam poražen. Dokle ćemo da objašnjavamo u toj Evropi da su ustaše bile deo fašističkog aparata i da su bili i gori od nacista - zapitao se Vulin.

Foto: Printscreen

- Koliko još generacija Srba treba da potrošimo ubeđujući ostatak sveta da smo se borili i izborili sa fašizmom i da ne treba da nam ga vraćaju. Nismo mi krivi kada pomenemo da fašizam postoji - istakao je Vulin.

- Meni su zamerili kada sam rekao da je mržnja kojom su dočekali Vučića u Zagrebu crna mrlja na obrazu. Aleksandar Vučić je sve to izdržao, a ko to nije osetio ne može da zna koliko to boli. Videli ste gospodina Jandrokovića, koji je odmah odjurio, kao da je čekao da što pre ode da se vrati u Zagreb i da kaže da je to neprihvatljivo - ocenio je Vulin.

On dodaje da Srbija ne želi stalne sukobe sa Hrvatima i da nije zadovoljan što mora da objašnjava da ustašama nema mesta među civilizovanim ljudima.

- Zar o životinjama koje su vodile Jasenovac treba pričati, to je sramota ljudskog postojanja, to bi negde trebalo prikazivati kao užas koji se neće ponoviti. Dokle god se to zlo ne uništi mi moramo da podsećamo na njega - naglasio se Vulin.

Ministar odbrane je rekao da je naša bezposadna platforma, koju stalno unapređuju, veoma popularna na sajmovima kada je prikazuju stranim partnerima.

- Naša odbrambena industrija se veoma dobro ponaša. Zakonom o odbrambenoj industriji ćemo omogućiti ulaganja, ali ćemo je zaštititi od preuzimanja. Niko neće moći da kupi ni jednu našu fabriku odbrambene industrije i da bude njen vlasnik preko 49 odsto - istakao je Vulin.

On dodaje odbrambena industrija Srbije služi da zadovolji potrebe Vojske Srbije i da zbog toga moramo da imamo većinski paket, kao i da novi migovi govore o prijateljskim odnosima između Srbije i Belorusije, kao i Srbije i Rusije.

Foto: Printscreen

- Novi migovi govore o ogromnom ličnom ugledu Aleksandra Vučića koji uživa u svetu. Sve avione smo dobili nakon njegovih sastanaka i razgovora. I ranije su predsednici odlazili na takve sastanke pa se nisu vraćali sa migovima. Posle NATO agresije naše vazduhoplovstvo je smao išlo ka uništenju. Ovo je spasilo naše vazduhoplovstvo koje se vraća tamo gde mu je mesto, da bude sila koja je u stanju da zaštiti naše nebo, ali ne i da napadne bilo koga - kazao je Vulin.

On je rekao da je naša strategija jasno kaže da se ne bavimo napadom, već odbranom.

- Mi ne želimo da napadamo i da uzimamo ničiju teritoriju. Ne želimo da činimo ono što je nama činjeno. Mi hoćemo da se branimo izuzetno dobro i da budemo toliko opremljeni i naoružani da se nikome ne isplati da nas napada. Mi nećemo dati povod za napad - zaključio je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

#ustaše

'