AKTUELNO

Lider JS je poručio da je siguran da će predsednik Srbije, šef diplomatije i on otkazati članstvo u slučaju da se postavi ovakav uslov.

Dragan Marković Palma danas je na konferenciji za novinare s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom izjavio da će Srbija otkazati članstvo u EU ukoliko uslov za to bude predaja Kosova i Metohije.

Navodeći da deo međunarodne zajednice od Srbije traži da teroristima preda deo svoje teritorije, Pećku patrijaršiju i teritoriju gde je rođena Srpska pravoslavna crkva, Marković je poručio:

Ako to bude uslov za ulazak u Evropsku uniju, siguran sam da ćemo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić i ja i moja partija i veliki broj partija u parlamentu otkazati članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Čepurin poručio je da je jaka Rusija interes i Srbije, te primetio da je Srbija stradala kada god je Rusija bila slaba.

- Svet se sve više nalazi u stanju haosa. Uočavamo besmislene provokacije koje se stalno ponavljaju i koje bez sumnje neće dovesti do rezultata na koji računaju oni koji prave te provokacije. Jedan od rezultata koji te zemlje planiraju je i otcepljenje Kosova od Srbije. To je deo njihove kampanje - rekao je Čepurin.

Inače, Marković je rekao da Jagodina želi da otvori jednu kancelariju, koja će se zvati "Ruska kuća", a koja bi podstakla ekonomsku, kulturnu i sportsku saradnju i pomogla svim iz Centralne Srbije koji žele da sarađuju sa Rusijom.

Marković je rekao da bi u "Ruskoj kući" bilo zaposleno jedno lice koje bi bilo plaćeno iu opštinskog budžeta, a Čepurin potvrdio da je i za rusku stranu veoma važna saradnja na tom planu sa Srbijom i sa Jagodinom.

Marković je komentarisao i odlazak delegacija hrvatskog Sabora iz Beograda zbog incidenta koji je izazvao Šešelj, bavodeći da je reč o partiji koja nije u vlasti, te da "ta sitnica" nije bila raloz da se poremene odnosi dve države.

Šta je onda trebalo da kaže predsednik Srbije Vučić kada je bio napadnut u Zagrebu od strane poslanika iz hrvatskog parlamenta na pešačkom prelazu i kada je prilikom njegove posete zapaljeno nekoliko srpskih zastava i kada su mu skandirali - Aco četniče.

Interes države je iznad interesa pojedinca, ocenio je Marković, primetivši da se uvek može očekivati "svašta" prilikom poseta Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili na Kosovu i Metohiji, ali da prave diplomate ne treba da reaguju kao Jandroković u Beogradu.

#Aleksandar Čepurin

#Dragan Marković Palma

'