AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Aleksandrom Sorošem, zamenikom predsedavajućeg Fondaciji za otvoreno društvo sa kojim je razgovarao o napretku Srbije u evropskim integracijama, podizanju preduzetničkog duha i unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Aleksandar Soroš je izrazio spremnost još veće podrške reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i jačanju demokratskih procesa u Srbiji.

Fondacija za otvoreno društvo je spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu.

Foto: Tanjug

Tema razgovora bilo je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u oblasti razvoja preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija. „Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", istakao je Soroš.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji, a to su svakako njihova kultura i umetnost.

Foto: Tanjug

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio Fondaciji na zalaganju da sedište inicijative „Integracija Roma 2020“, koju vodi Savet za regionalnu saradnju, bude u Beogradu pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i izrazio očekivanje da saradnja sa ovom regionalnom inicijativom bude još plodotvornija.

Sastanku su prisustvovali članica borda Romskog programa Sonja Liht, direktor Odeljenja za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti Željko Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Dragana Jovanović.

#Aleksandar Vučić

'