AKTUELNO

Odmah pošto je Jankovićev pokret odbio da podrži "Đilasovu koaliciju", počele da pljušte prizemne uvrede i žestoke optužbe.

Takozvani lideri takozvane srpske opozicije, koalicioni partneri sa nedavnih beogradskih izbora Saša Janković i Dragan Đilas juče su, posle višemesečnih neuspešnih pregovora o ujedinjenju, ušli u otvoreni medijsko-politički rat!

Jankovićev Pokret slobodnih građana (PSG) u utorak uveče na sednici Predsedništva odlučio je da neće ulaziti u Đilasovu koaliciju, takozvani "Savez sa Srbiju". Odmah posle toga krenule su da pljušte međusobne uvrede i optužbe u kojima su dojučerašnji politički saveznici koristili čak i psovke.

Jankovićev pokret zvanično je saopštio da ne pristaje na saradnju sa Đilasom jer, kako su naveli, njega zanimaju samo pare, funkcije i fotelje.

Predsedništvo PSG jednoglasno je zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage", saopštio je PSG i dodao da je Pokret "spreman da sarađuje sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i pojedincima u aktivnostima kojima se rešavaju problemi građana Srbije.

Prema rečima izvora, inače visokog funkcionera PSG, Janković je na toj sednici izneo čitav arsenal najtežih uvreda na račun Đilasa, s kojim je razgovarao samo nekoliko sati ranije.

- Janković je otvoreno kritikovao Đilasa, rekao je da njega zanima samo keš i da mu je sve drugo nevažno. Objasnio je da nikakav dogovor sa Đilasom nije moguć, jer on sebe vidi kao nekog velikog menadžera i već deli funkcije. Takođe, rekao je da Đilas neće da se bavi svakodnevnom stranačkom borbom i politikom, već da hoće da dođe na vlast na leđima PSG - prenosi sagovornik.

Sam Janković je na Tviteru, na konstataciju da opozicioni birači od njih očekuju ujedinjenje nalik na DOS, a ne svađe, odgovorio ovako:

Hvala na savetu. Ipak ne želimo povratak u prošlost (ni onu pre Vučića), ni sudbinu DOS-a, već da osmislimo Srbiju posle Vučića i radimo za nju. Ne sami, ali ni 'keč ol' - znamo kakvu državu želimo i hoćemo takvu da gradimo, ne bilo kakvu. Forma nije bitna, politika i 'detalji' jesu.

Na drugoj strani, Dragan Đilas samo je kratko rekao da "neće da komentariše odluke Predsedništva PSG", ali je zato Vesna Pešić, koja je Đilasu veoma bliska, na Tviteru žestoko oplela po Jankoviću, poručujući da PSG treba zatvoriti.

Jeremić: Ohladite glavu i smirite strasti

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je dobar i sa Jankovićem i sa Đilasom, pozvao je da se "ohlade glave i smire strasti".- Politika je živ proces, pa dolazi i do razmimoilaženja. Verujem da ćemo pronaći način da prevaziđemo sva neslaganja. Treba ohladiti glave i smiriti strasti. Potreban nam je zajednički nastup. Narodna stranka će učiniti sve da se pronađe zajednički imenitelj. Uveren sam da ćemo modalitet pronaći i da neće biti trajnih prepreka - ocenio je Jeremić.

- Šta će nam taj PSG? Bolje je da se zatvore nego što nanose štetu. Zamerka je što im nije ponuđen program, vizija, pa valjda to treba zajednički da uradi taj budući savez, a ne Đilas koji nudi samo okvir. Ali šta ćeš, nismo ni za ku*ac! - bila je više nego oštra Pešićeva.

Konačno, lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da mu je žao što je PSG odlučio da "ispali" Đilasa.

- Veoma mi je žao što je PSG odlučio da ne ide sa nama u "Savez za Srbiju". Velika je šteta donekle i za budući savez - rekao je Stefanović.

#Dragan Đilas

#Saša Janković

#Vuk Jeremić

'