AKTUELNO

LInta smatra da odluka predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da prekine posetu Beogradu, jasno pokazuje da Hrvatska ne želi iskreni dijalog sa Srbijom, već se stalno bavi optužbama protiv nje.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas gaženje hrvatske zastave, ako je to, kako kaže, Vojislav Šešelj zaista učinio, kao i gaženje ili paljenje zastave bilo koje druge države u svetu.

LInta smatra da odluka predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da, nakon konsulatacija sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, prekine posetu Beogradu, jasno pokazuje da Hrvatska ne želi iskreni dijalog sa Srbijom, već se stalno bavi optužbama protiv nje.

- Žalosna je činjenica da su hrvatski zvaničnici pokušali i pokušavaju da od jednog izolovanog incidenta naprave medijski spektakl i optuže Srbiju da tobože narušava odnose između dve države - navodi se u saopštenju.

Linta je istakao da Hrvatska svojom konstantnom antisrpskom politikom narušava odnose sa Srbijom.

On, kao jedan od brojnih dokaza, navodi skandaloznu Deklaraciju o domovinskom ratu iz 2000. godine, kao i skandalozni Zakon o pravima hrvtskih branitelja iz 2017. godine, u kojima piše da su Srbija, Crna Gora i deo srpskog naroda u Hrvatskoj tobože izvršili oružanu agresiju na Hrvatsku.

Kao drugi dokaz, Linta navodi zaključak tzv. Komisije za suočavanje sa prošlošću, koju je osnovala Vlada Hrvatske, da se ustaški pozdrav "Za dom spremni", pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma, može koristi u posebnim prilikama. Srbija se, pored svega, zalaže za dijalog sa Hrvatskom jer je to jedini način da se rešavaju brojni problemi stotina hiljada proteranih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj, kao i druga otvorena pitanja, zaključuje Linta.

#Miodrag Linta

#Vojislav Šešelj

'