AKTUELNO

Nakon sastanka Aleksandra Vučića i šefice evropske diplomatije održana je zajednička konferencija za novinare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, nešto posle 18.00 časova sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Nakon sastanka sa šeficom diplomatije predsednik je rekao da je tokom jednosatnog razgovora analiziran godišnji izveštaj o napretku Srbije koji je objavila Evropska komisija.

- Analizirali smo izveštaj o napretku koji je u većem delu pozitivan i prepoznat je napredak Srbije u putu ka EU - rekao je predsednik i naglasio da je najponosniji na ekonomski uspeh.

- Razgovarali smo i o poglavljima u kojima je postignut manji napredak, ali smo sasvim spremni da se posvetimo i da čujemo, saslušamo i primenimo brojne preporuke EK i smatramo da time radimo dobro za našu zemlju. Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti i o Kosovu i Metohiji - rekao je predsednik, dodajući da je pitanje KiM za Srbiju najteže i izaziva zabrinutost.

Kako je istakao, Srbija ima dosta drugačije viđenje Kosova i Metohije u odnosu na zemlje članice EU i prištinske vlasti, ali je zahvalan posvećenosti Mogerinijeve da se ovo pitanje reši.

Foto: Tanjug

- Ovo pitanje je najvažnije pitanje zbog kojeg sam zabrinut, ali sam isto tako uveren da uz podršku mnogih sve prepreke možemo i moramo da izbegnemo - rekao je predsednik.

Mogerini je istakla da Srbija ide u ispravnom pravcu i jasno je da pregovori ka EU dobro napreduju.

Otvorili smo 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se nova otvore tokom bugarskog predsedavanja Unijom. Završavam regionalnu posetu večeras i zdovoljna sam posvećenosti i voljom da se ide napred, da se nastavi sa reformama i da se krećete evropskim putem. Prepoznata je rešenost Vučića i njegove Vlade da Srbiju uvedu u Uniju - rekla je evropska šefica diplomatije nakon sastanka sa srpskim predsednikom.

Izveštaj o napretku, kako je rekla, pokazao je uspeh Srbije. Ona ističe i da je proces proširenja na Zapadni Balkan "poklon" Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug

- Konstatovali smo napredak, ali i ukazali na mesta na kojima treba uložiti dodatni napredak. Sigurna sam u posvećenost predsednika Vučića i same Vlade Srbije - rekla je Mogerini.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Mogerini kaže da je razmatrana primena dogovora unutar dijaloga i podseća da je "krajnje vreme da se svaki dogovori primene".

Odgovarajući na pitanja novinara o implementaciji Briselskog sporazuma, Mogerini kaže da uvek insistira na potpunom sprovođenju dogovorenog i podseća da je tražila da se formira ZSO.

- Verujem da svi elementi Briselskog sporazuma moraju da se što pre sprovedu i pozdravljam početak izrade Statuta ZSO, iako izrada počinje malo kasnije. Ima još nekih tačaka Briselskog sporazuma koje nisu ispunjene. Radiću posvećeno da bismo napravili dalje korake, jer dijalog nije samo poziv da se razmene mišljenja, već i poduhvat koji zahteva da bude uloženo mnogo vremena i napora. Nastavićemo da vredno radimo na realizaciji Briselskog sporazuma - kaže Mogerini.

Foto: Tanjug

Vučić je još jednom istakao da smatra da albanska strana neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i ispravio je Mogerinijevu koja je rekla da ima još tačaka iz sporazuma koje nisu ispoštovane.

- Ostala je samo ZSO! Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Neće oni ispuniti svoje obaveze, to im nikada nije bila ni namera - rekao je predsednik Srbije, dodajući da su zahtevi za Srbiju bili čak i teži od zahteva da se formira ZSO.

On je podsetio da je danas peta godišnjica potpisivanja Sporazuma, da isto toliko dugo Zajednica srpskih opština nije formirana, ali je istakao  da će Srbija nastaviti da razgovara.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je osudio jučerašnje ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije i osudio "samo ono što se zna da se dogodilo".

- U Hrvatskoj je bilo mnogo gorih uvreda kada sam bio u poseti, niko nije reagovao, ali isto tako nisam prekinuo posetu, jer znam da je razgovor najvažniji - kaže predsednik.

Govoreći o izjavama Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, predsednik kaže da je važno da se Srbija ponaša racionalno i da nastavi da se bori za svoju zemlju.

- Kada bih rekao šta mislim o njihovim izjavama, ne bih učinio dobro Srbima na KiM i Srbiji uopšte. Prihvatite moju uzdržanost kojom štitim interese naše zemlje - kaže Vučić, dodajući da Srbija nastavlja da vredno radi.

Pročitajte još: MOGERINI STIGLA U BEOGRAD! Prvo sa civilnim društvom, premijerkom, pa sa Vučićem!

#Aleksandar Vučić

#Federika Mogerini

'