AKTUELNO

Sociolog Vladimir Vuletić, rekao je za Novo jutro da događaji kao što je Šešeljevo gaženje hrvatske zastave, predstavljaju neku vrstu “lakmus papira”. Kako kaže, tek kada se nešto ovakvo desi možete da vidite kako društvo i kako politička elita reaguje na te događaje.

- Ja mislim da je ovo prolazna kriza. I uSrbiji i u Hrvatskoj postoje one strane koje se protive poboljšanju odnosa, stabilizaciji regiona ili ulasku Srbije u EU i koriste svaku priliku da te odnose pogoršaju. Čim imate nekakav kontakt i dobar korak napred odmah će se naći neko bilo u Srbiji, bilo u Hrvatskoj ko će da baci senku na to i da vrati sve dva koraka unazad – rekao je prof.dr Vladimir Vuletić, sociolog.

Foto: Printscreen

Kako kaže, takvi događaji predstavljaju neku vrstu “lakmus papira”. Kako kaže, tek kada se nešto ovakvo desi možete da vidite kako društvo i kako politička elita reaguje na te događaje.

- Kada su se slične stvari dešavale u Hrvatskoj, Srbija nije povlačila poteze koji bi išli dva koraka unazad. Šešelj je sa ovom jučerašnjom provokacijom hteo da privuče onaj radikalniji deo stanovništva, njegov politički rejting je nizak i njegova baza gleda na to sa odobravanjem – rekao je Vuletić.

Dr Jelenom Vukojičić, politikolog, naglasila je da je ovo bio incident koji nikome nije trebao, a najmanje je trebao Beogradu i Srbiji, ali je takođe dodala i da je reakcija hrvatske delegacije preterana i da nije bilo potrebe da se poseta prekine.

Foto: Printscreen

- Kada je predsednik Vučić pre par meseci bio gost zvaničnog Zagreba, gorelo je mnogo više od jedne zastave. Mislim da su tri srpske zastave zapaljenje, čak je i jedan poslanik trčao za Vučićem i dovikivao mu, da je policija reagovala, ali niko od članova naše delegacije, kao ni sam predsednik Vučić, nisu ni pomislili da napuste pregovore – rekla je Vukojičić.

- Ovaj događaj je na kraju opet ispao loš po nas, jer je odmah došlo do nekog paralelizma. Sve ono što su Hrvati uradili Srbima proteklih godina, i svi genocidi učinjeni nad Srbima, sa srpske strane se desi neka glupost i onda se to poredi sa tim svim što se dešava tamo – rekao je Branko Radun, politički analitičar.

Foto: Printscreen

Kako kaže, ovo deluje kao da je Šešelj nabacio loptu Hrvatima, da odlože državnu posetu i da naprave dramu, a kako kaže, sve ovo ne zaslužuje toliku pompu jer je incident nekoga ko nema zvaničnu funkciju.

- Ono što je zanimljivo, primetno je da se u Hrvatskoj Šešelj prikazuje kao mnogo kao mnogo relevantniji, značajniji politički faktor nego što on to zapravo jeste. Zato što to njima odgovara. Isto slučaj je i sa medijima u Federaciji BIH – rekla je Vukojičić.

#Hrvatska

#Novo jutro

#Srbija

#Vladimir Vuletić

#Vojislav Šešelj

'