AKTUELNO

Živadin Jovanović iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, rekao je da za formiranje ZSO nema dobre političke volje i da je od početka ona manjkala.

Živadin Jovanović iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, rekao je za Novo jutro televizije Pink da je Evropska unija duže vreme u tranziciji i da mi danas ne znamo kakav će biti rezultat te tranzicije.

- Ono što je sasvim izvesno i vidljivo je da je Evropska unija već danas nešto sasvim drugačije od onog perioda kada smo mi uz posredovanje EU započeli pregovore o rešavanju pitanja statusa Kosova i Metohije. Mi danas nemamo istog partnera u tom procesu - ocenio je Jovanović.

Kako kaže, taj pregovarač je postao nestabilan, sa puno neizvesnosti i sa puno otvorenih problema, kao i to da je njima mnogo važnije da reše svoje unutrašnje probleme.

Foto: Printscreen

- Uprkos krizi u kojoj se našla Evropska unija, zbog Bregzita, emigracije, finansijskih problema, oni prolaze fazu sistemske transformacije i nisu u stanju da sasvim zapostave Balkan, jer bi sami mogli doći u goru situaciju, niti pak da se posvete toj perspektivi onim kapacitetom kao ranije - naglasio je Jovanović.

On je rekao da se zna ko zapoveda Prištinom.

- Iza ovog procesa stoji SAD, zajedno sa Britanijom, a ostali slede Ameriku i uz to pokušavaju da ugrade svoje interese. Oko izveštaja mislim da su naše reakcije dobre jer su umerene i odmerene. Što se tiče ZSO razume se da tu nema dobre političke volje i od početka je ona manjkala, da je bilo drugačije ona bi bila formirana - ističe Jovanović.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose rekao je da je nepoverenje predsednika Vučića povodom formiranja ZSO od strane Prištine stvar iskustva i da u realnosti, mimo izveštaja, postoji nazadak, a ne napredak.

- Mi smo došli do toga da danas povodom ZSO pričamo o ugroženoj bezbednosti i strahovima ljudi. Mislim da je izjava predsednika Vučića zbog toga takva. Zajednicu srpskih opština je on povukao u Bukureštu kao jednu liniju ispod koje neće da ide - istakao je Janjić.

Foto: Printscreen

On je podsetio da je Beograd rekao da neće u novu fazu dok se ne očisti ZSO i da kada bi prihvatio novu fazu pogazio svoju crvenu liniju.

Profesor dr Dragan Đukanović, sa Fakulteta političkih nauka, na to što Evropska komisija u svom izveštaju hvali Prištinu zbog napretka po pitanju formiranja ZSO, rekao je da je Priština dobila rok od Evropske unije, od četiri meseca da to ispuni i da misli da su ovog puta formirali upravljački tim i mnoge druge organe.

Foto: Printscreen

- Kada je u pitanju ocena u izveštajima, veoma je značajno što je Srbija dobila prilično dobar izveštaj i da je dalje akcenat na normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i da se očekuje da se u što bržem vremenskom period dođe do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kojima bi se regulisali odnosi između Beograda i Prištine - ocenio je Đukanović.

Kako dodaje, akcenat izveštaja je na normalizaciji odnosa, ali i da ima ocena koje mogu biti sporne kada su u pitanju neke druge države u regionu.

- Veoma je bitno da se Srbija u ovom trenutku fokusira na ono što je navedeno kao ključne stavke izveštaja o napretku. Ukoliko se ostvari sve što se od Srbije očekuje mislim da 2025. godina nije preterano ambiciozna id a može postati realna - kazao je Đukanović.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika", komentarišući optimizam Mogerinijeve po pitanju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, rekao da postoji mnogo poruka koje nisu jednoznačne i često su kontradiktorne.

Foto: Printscreen

- Ono što zabrinjava je to što je predsednik Junker rekao da ukoliko zapadni Balkan nema evropsku perspektivu, da to može voditi u nemile događaje. Znači u neki povratak u devedesete godine - kazao je Bilbija.

On dodaje da svi počinju da govore da pristupanje novih zemalja Evropskoj uniji neće biti pod uslovima pod kojima su svi ranije pristupili.

- To može da se tumači kao potreba za reformisanjem, ali i kao postavljanje nove realnosti. Brojne poruke stižu, a mi moramo u njima da vidimo suštinu - naglasio je Bilbija.

Više o pomenutim temama možete pogledati u videu koji sledi:

#Bojan Bilbija

#Dušan Janjić

#EU

#Kosovo i Metohija

#Živadin Jovanović

'