AKTUELNO

Kako ističe ministar, ilegalna trgovina naoružanjem je značajno suzbijena i smanjena na teritoriji Srbije, ali ne postoji operativnu kontrolu nad južnom pokrajinom, pa ni sagledavanje stanja, za sta su zaduženi Euleks i Kfor.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da postoji zabrinutost zbog ilegalnog oružja na Kosovu, dodajući da Srbija nema potpun uvid u situaciju, pošto su za pokrajinu nadležne međunarodne institucije.

Ilegalna trgovina naoružanjem je značajno suzbijena i smanjena na teritoriji Srbije, ali nemamo operativnu kontrolu nad južnom pokrajinom, pa ni sagledavanje stanja, za sta su zaduženi Euleks i Kfor. Svakako da postoji zabrinutost, jer je u našoj zemlji uništeno gotovo 20.000 komada oružja, a u drugim zemljama i na drugim tertorijama uništene su mnogo manje količine, iako znamo da postoje veće količine naoružanja - objasnio je on novinarima uoči sastanka Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu.

Stefanović je rekao da se zbog te zabrinutosti Srbija priključila nemačko-francuskoj inicijativi za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu i da će dalje ostati posvećena uništavanju i zapleni ilegalnog naružanja.

Podsetio je da je kroz osam postupaka legalizacije država dala dovoljno prostora građanima, koji su želeli da predaju ilegalno naoruzanje bez da snose odgovornost, i da su sada kazne pooštrene te se kreću od 1. juna prošle godine na do 12 godina zatvora.

- Mi ćemo nastaviti borbu, a što se tiče legalne trgovine, to postoji svida i to nas ne brine, jer se za legalno oružje zna gde dospeva - kazao je on.

Ukazao je da MUP radi na softverskom sistemu koji će pratiti oružje od trenutka proizvodnje, odnosno uvoza, do finalnog korisnika.

- Kroz ovaj sistem znaćemo u svakom trenutku gde je svaki komad u+oružja završio, gde se nalazi u zemlji i kod koga - rekao je Stefanović.

#Kosovo

#Nebojša Stefanović

#oružje

'