AKTUELNO

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija u izveštaju EK dobila dosta pozitivnih ocena, u smislu da nema nazadovanja ni u jednoj oblasti.

- Nisam zadovoljna što neke važne stvari iz oblasti vladavine prava nisu ušle u izveštaj, jer je prošao rok za dostavu materijala. Pre svega ustavni amandmani koje smo poslali Venecijanskoj komisiji, a koji su važan korak u reformi pravosuđa i nezaviosnosti pravosuđa i druga stvar Tužilačka strategija za ratne zločine, takođe nije ušla u izveštaj - rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala i da je izveštaj važan jer na osnovu njega zemlje članice odlučuju, koja će poglavlja i koliko će poglavlja podržati da se otvore u junu tokom bugarskog predsedavanja i želeti da analiziraju izveštaj i vide koliko je urađeno u određenim oblastima.

Joksimović je kazala i da je Srbija dobila obećanje od EU da će i te reforme predstaviti zemljama članicama i uzeti ih u obzir kada se bude donosila odluka o otvaranju poglavlja.

- Imamo pregovaračke pozicije koje su poslate i očekujem da će države članice na osnovu ovog izveštaja uspeti da donesu dovoljno dobru odluku da otvorimo najmanje tri poglavlja. To kažem jer smo do sada u procesu pregovora uvek na međuvladinoj konferenciji otvarali po dva poglavlja, a sada ako bi samo dva otvorili ne znam šta bi bio tako veliki napredak - rekla je Joksimović.

Upitana da prokomentariše šta očekuje od sutrašne posete šefice diplomatije EU Federike Mogerini, Joksimović je rekla da veruje da će ona poslati dobre i pozitivne poruke.

U Izveštaju je navedeno i da je Priština postigla napredak u formiranju ZSO. To se nije dogodilo, već je samo najavljeno da će se dogoditi u naredna 4 meseca, sto je mimo svih rokova rekla je Joksimović i ukazala da Srbija ne traži ustupke i medveđe usluge - koje se nekada prave drugima, ali da traži isti kriterijum, što je uostalom naše pravo.

Proces evropskih integracija je susret dve političke volje - države koja želi da se pridruži i unapređuje drustvo i EU", rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da je otvaranje poglavlje važno i zbog porasta evroskepticizma.

- Poglavlja znače i kad se otvore i kad se zatvore jer to znači da smo reformski proces nastavili, da je to snažan signal o stabilnosti zemlje i da će građani osetiti efekat ekonomskog napretka i novih investitora koji su prepoznati u izveštaju - rekla je ministarka.

#Jadranka Joksimović

#Srbija

'