AKTUELNO

Gosti su za NOVO JUTRO komentarisali reakcije Evropske unije i međunarodne zajednice na prekjučerašnji napad jedinic ROSU na srpski narod i hapšenje direktora Kancelarije za KiM u Mitrovačkom dvoru.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH kaže da su nemili događaji u Kosovskoj Mitrovici od ponedeljka propraćeni u Republici Srpskoj vrlo intenzivno, budući da su stanovnici u posebnom emotivnom odnosu sa Srbima KiM.

- Ovo je bio pokušaj arogantnog prikazivanja sile i ovakvim ponašanjem stvara se kontra efekat. Bio sam skoro na KiM i lično ovo doživljavam sa još više emocija. Srbija je pokazala neverovatnu tolerantnost i odreagovala hladne glave - poručuje Ivanić za "Novo jutro".

On podseća da jedna strana, srpska strana, ispunjava sve uslove, dok druga strana to doživljava kao vrstu slabosti, pa je pokušala da silom traži još više.

Foto: TV Pink

- Naredni dani će biti značajni, trebaće mudrosti da se iz svega ovoga izađe sa ostvarenim ciljem - formiranjem ZSO - kaže član Predsedništva BiH.

Ivanić kaže da postoje dvostruki standardi i da međunarodne institucije nisu pravedne.

- One idu po principu da se najmanje zamere onima koji su najbrojniji na nekom prostoru. Tu nema logike - kaže Ivanić.

Reditelj Ljubiša Ristić kaže da se stekao pogrešan utisak o celom događaju i da glavni igrači nemaju cilj da se uspostavi stabilnost.

- Njima ne treba rešenje, već im treba da sede ovde, u BiH, Makedoniji i manipulišu celom situacijom - kaže reditelj.

Foto: TV Pink

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević kaže da iza događaja u Kosovskoj Mitrovici stoji Amerika.

- Ovo je urađeno uz odobrenje i neku vrstu naređenja Amerikanaca. Oni sa svojim pulenima Albancima pokušavaju da zaokruže lažnu državu Kosovo i da formalizuju nezavisnost. Gledali smo otmicu Marka Đurića, ali i poniženje cele Srbije i pokušaj zauzimanja severnog Kosova - kaže Vučićević za "Novo jutro".

On ističe i da je čitava operacija izvedena kao pokazna vežba da se vidi šta su u stanju da urade na severu KiM.

- Zauzeli su sve unutrašnje i spoljne administrativne linije severa Kosova (i prema jugu južne srpske pokrajine i prema centralnoj Srbiji) i napravili su punkt u sredini te teritorije kod mesta Banjska sa idejom da ostanu. Tek kada su shvatili da ne mogu do kraja da budu sigurni kako će da reaguju Beograd i Vučić i kada su poverovali da je moguće da bude otpora, rešili su da puste Đurića, iako su imali ideju da ga zadrže u pritvoru - kaže Vučićević, dodajući da je sve vreme intervencije bio uključen i Eulex.

Foto: TV Pink

Divljačka i teroristička intervencija je, kako kaže, očigledno podržana od strane Amerike i EU.

- Očekivati da oni ovo osude je uzaludno. Đurić nije bilo ko, već funkcioner u rangu ministra i na najgori mogući način je ponižen - kaže urednik "Informera".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma podseća da su mnogi u saopštenjima pravili gređke pominjući "obe strane".

Foto: TV Pink

- Nisu obe već jedna - šiptarsko-teriristička koja je izvršila teroristički akt na severu Kosovske Mitrovice. Prošlo je vreme ratovanja i Srbija je najpopularnija na Balkanu - kaže Marković.

Povodom današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Ivanić je najavio da bi pored mnogih pitanja izdvojio dve suštinske teme sastanka.

- Biće dve teme, jedna je ovo što se dešava na KIM, a druga tema koja je još dodatna komplikacija predsedniku Vučiću, pretpostavljam, jesu unutrašnji odnosi u BIH, odnosi koji se poprilično komplikuju. Posebno što je odnos oumeđu Hrvata i Bošnjaka sve komplikovaniji, očekuje se promena izbornog zakona - rekao je Ivanić.

Kako kaže, Izedbegović nije predstavnik BIH, on je predstavnik bošnjačkog naroda. A njemu se, kako kaže, često daje preveliki značaj.

- Kosovo ne može biti priznato kao nezavisno i to je prilično jasno. Moj stav je da u ovom trenutku u BIH nema prostora da se razgovara o ulasku u NATO. Ja se protivim i priči o referendumu. Srpski političar u BIH će glasati za ulazak u NATO, samo ukoliko Srbija bude tamo. Moj stav je potpuno jasan - rekao je Ivanić.

On je rekao da ukoliko se otvori priča o BIH automatski ćemo imati tri različite koncepcije. U Sarajevu će odmah biti stav BIH bez entiteta, u Banjaluci nezavisna Republika Srpska, a u Mostaru treći entitet.

- Ja mislim da okvir koji mi sad imamo i koji je dobar za Republiku Srpsku, za sada računam da ne može ništa da se promeni. U BIH jedino, za sada, može da funkcioniše Dejtonski sporazum. Više od toga ne - rekao je Ivanić.

- Mi ne smemo da pređemo tek tako preko onoga što se desilo prekjuče na KIM, apsolutno je bilo ne moguće da Srbi ostanu u vladi lažne države Kosovo. Oni su ti koji žive tamo i koji najbolje znaju šta im je činiti - rekao je Vučićević.

Kako kaže, SAD i EU i druge zapadne sile imaju samo jedan cilj, a on se zove sever Kosova, to će raditi u svakoj prilici.

Foto: TV Pink

- Mislim da je to sve bezveze. Amerikancima ne odgovara Briselski sporazum, ni učešće Evrope na Kosovu. Njima odgovara politika svršenih ciljeva. Drugo, oni žele krizu koja bi trajala. Zato im i odgovara zamrznuti konflikt. Oni žele da traje konflikt - rekao je Ristić.

Kako kaže, njima Srbija ne treba u Evropi, njima je Evropa problem. Oni reokupiraju bivše zemlje u Varšavskom paktu i koje su bile u Sovjetskom savezu. Njima treba zamrznuti konflikt kako bi se održali tamo.

- Pitanje Kosova će biti zamrznuti konflikt dok se ne nađe rešenje za Makedonsko pitanje. Nas guraju u to da podržimo zamrznuti konflikt i da idemo na ruku tome što oni žele - rekao je Ristić.

- U sred ove krize Saša Janković rekao je da Kosovo treba priznati. Bolesno je da u jednom danu kada Sergej Trifunović na albanskom napiše i vređa Marka Đurića. Naš problem je što u akciji ROSU-a učestvovali su dvojica Srba - rekao je Vučićević.

Kako Palma kaže, 80 posto država promenilo je svoje mišljenje od mišljenja koje su imali pre desetak, dvanaest godina, i mi moramo, naglašava on, da iskoristimo i popularnost predsednika Vučića, i da razgovaramo sa prijateljima koji nam do danas to nisu bili.

- Ono što mi moramo kao zemlja i kao građani da shvatimo jeste da jedino uporište koje mi imamo jeste samo rezolucija 12 44 i Kumanovski sporazum. Po cenu da to rešavamo onako kako oni rešavaju. Sve drugo je iza toga - rekao je Rakić.

#Dragan J. Vučićević

#Kosovo

#Mladen Ivanić

#Novo jutro

'