AKTUELNO

Odbornici deset opština sa srpskom većinom na KiM usvojili su danas jednoglasno zaključke, kojima najavljuju formiranje ZSO, ako Priština ne preduzme konkretne korake u naredne tri nedelje, zahtevaju kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike unutrašnjeg dijaloga pre dva dana i traže od međunarodnih misija da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na pripadnike srpskog naroda.

Legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Sstrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš na zajedničkoj sednici doneli su zaključak sa tri zahteva.

Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same pcoceti formiranje ZSO, njenih tela i institucija. Mi smo sprmeni da na stvaranju statta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom u Prištinom onako kako je predviđeno sporazmom, navodi se u prvoj tački.

Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatram isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklrarativno, ali i neuzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO.

Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo, takođe, započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom?, najavljuje se u zaključcima iz Mitrovice.

Sa sastanka je upućen zahtev da se nalogodavci i izvršioci "terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i medija od 26. marta najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar unutrašnjih poslova i direktor policije podnesu ostavke".

Takođe pozvani su međunarodni predstavnici prisutni na ovim prostorima, pre svega KFOR i Euleks da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski anrod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata.

Foto: Tanjug

- Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših građana smatraćemo ih odgovornim - poručuju opštine sa srpskom većinom.

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije, koji je u ime svih odbornika osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.

Rakić: Agresija zaustavljena intervencijom Vučića

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da je ta stranka ušla u privremenu vladu u Prištini kako bi pomogli Srbima na KiM.

Naši ministri poslanici su dali sve od sebe da omoguće opastanak i povratak Srba na KiM, verujući da ćemo zaštiti Srbe, a odgovor na našu dobru volju je odbijanje svih amandmana Srpske liste, hapšenje građana bez dokaza, otimanje imovine, terorisanje golorukih građana, prebijanje poslanika, gradonačelnika i hapšenje Đurića, dodao je on.

- Srpska lista, kao apsolutni predstavnik srpskog naroda na KiM, ne vidi ni jedan razlog da i dalje učestvuje u radu privremene vlade u Prištini. Ponašaćemo se kao opozicija u parlamentu i radićemo isključivo u interesu Srba jer koalicija više ne postoji– rekao je Rakić.

On je dodao da će ukoliko Priština ne formira ZSO, onako kako je dogovoreno u Briselu, Srbi će to samo uraditzi 20. aprila.

To nije jednostran potez, već obaveza Prištine i Brisle i nije uperena protiv bilo koga, već će biti servis građana, dodao je Rakić, napomenuvši da je agresija na sever Kosova i Metohije zaustavljena intervencijom predsednik Aleksandra Vučića.

Foto: TV Pink

- Srbija i Srbi na KiM imaju predsednika koji se bori za njih za ratzliku od nekih političara u Beogradu koji gledaju smao svoje interese. Jedan poziv predsednik Vučića je sprečio maltertiranje Đurića, jer je plan je bio okupacija severa i držanje Đurića 30 dana u pritvoru – istakao je Rakić.

Srbima, koji planiraju da uđu u kosovsku vojsku, poručio je da to ne čine i da ne pristaju da budu njihovi janjičari.

Foto: RTV Pink

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da postoje trenuci kada je neophodno da se svi ujedinimo, kada treba biti hrabar i odlučan kada uzmicanje i povalačenje nije opcija

- Za uzmicanje više prostora nema. Ovo su dani kada su hrabrost i odlučnost čin odgovornosti i prema sopstvenim životim i prema budućim gerenacijama i prama našem trajmnom opredeljjuu da sačuvamo mir koji je svima ovde preko potreban – istakao je Petković.

Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije podržali su odluku Srpske liste da napusti kosovsku vladu i otpočne sa formiranjem ZSO.

-Teška, ali jedino ispravna odluka koju će Srpska lista doneti ovde u Mitrovačkom dvoru, učiniće da ovo mesto postane simbol odbrane dostojanstav i časti srpskog naroda, a ne simbol poraza i poniženja kako su to želeli oni koji su pre 48 sati ovde poslali horde albanskih terorista da uhapse Marka Đurića – istakao je Petković.

Foto: TV Pink

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić je ocenio da su Srbi možda pogrešili jer nisu pre pet godina formirali ZSO, ističući da Priština neće uraditi ništa da popravi položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

- Po prvi put, u poslednjih pet godina, u Beogradu imamo najjačeg saveznika jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da čuje šta mi mislimo i želimo - istakao je Simić i dodao da Srbi na KiM žele mir i dijalog.

Formiranjem ZSO daćemo novi duh dijalogu u Briselu, dodao je Simić koji je Srbima na Kosovu preneo poruku Vučića da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi bilo šta slično onome što se dogodilo Marku Đuriću.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, ističe da je ono što se desilo pre dve dana kap koja je prilila čašu nezadovoljstva zbog odnosa prema Srbima.

- Vreme je da kao nikada pre svi Srbi jednistveno, bez obzira na političke različitosti krenu u ono što se zove dmokratka borba za mir i dostojanstvo i da Srba na KiM u budućnosti bude više – istakao je Jevtić.

Foto: TV Pink

- Kada neko na onako brutalan način udari na mir, pokazuje da će učiniti sve da do tog mira ne dođe. Jedinstvom ćemo dati najbolji odgovor – da se ne predajemo i da ćemo sve uraditi – dodao je on. Jevtić je istakao da će tražiti odgovornost onih koji su napali goloruk srpski narod i uhapsili Đurića.

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i ima samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug

Pred početak sednice ispred Mitrovačkog dvora došli su i pripadnici Karabinjera.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Sednici prisustvuje 120 odbornika

Sastanku prisustvuju predstavnici svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom - gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović. Tu su i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković. Na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština. Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

#Kosovska Mitrovica

#ZSO

'