AKTUELNO

Politički analitičari ocenili su gostujući u emisiji Novo jutro da je brutalno hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića čin divljaštva koji je za cilj imao da se ponizi i upozori Srbija.

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije ističe da je samoproglašeno Kosovo direktni proizvod NATO agresije, odnosno Amerikanaca kao vrhovnog gospodara Kosova i oni ništa ne mogu da preduzmu ako nisu dobili mig drugih.

- Taj mig je drugima bio da bismo se mi podsetili na šta možemo sve da naiđemo ako se budemo odupirali sledećim pritiscima koji mogu da dođu u vezu sa geopolitičkim ciljevima, a to je da se preostali deo Balkana apsorbuje u evroatlantske organizacije - rekao je Jovanović.

Kako je dodao, brutalna akcija hapšenja Đurića je testiranje i upućivanje poruke da bismo mogli da imamo i nepirjatnosti druge vrste ako bi bili čvrsti prema novim tvrđim pritiscima i zahtevima.

Jovanović je ocenio da je to vrhunac divljačkog ponašanja i zaključio da je teško brzo se vratiti na pregovarački posao.

Profesor Fakulteta za Bezbednost DarkoTrifunović smatra da je Federika Mogerini došla samo u Beograd jer verovatno oni percipirali da Beograd može da upotrebi silu.

Kako je objasnio, po Rezoluciji 1244 Srbija ima prava da na Kosovu i Metohiji integriše 999 vojnika.

-Ne znam zašto mi to ne potenciramo i zašto ovaj oincident ne posluži da se potegne to pitanje i da se traži da se i u tom delu rezolucija ispoštuje. Naše snage su takve da i može da se izvede određeno dejstvo, ali bi upotreba takvih snaga značuila da udaramo na NATO – zaključio je Trifunović.

Istoričar Aleksanadr Raković je ukazao da su Amerikanci samo deklarativno reagovali porukom da se izbegne eskalacija.

-Srbija ne ulazi ni u kakvu elkalaciju krize, Albanci su ti koji stalno dižu tenziju – primetio je Raković ocenivši da se ovakva kriza izaziva na svakom prostoru gde postoji otpor ulasku u NATO.

- Oni su Đurića sproveli ulicama kako su Rimljani sporvodili neprijatelje kada su nad njima sprovodili trijumfe, da bi na taj način ponizili Srbiju – naveo je Raković koji nije otpimističan i smatra da će se srpsko-albanski spor rešiti novim ratnim sukobom za nekih 30 do 50 godina.

Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatra da dolazak Federike Mogerini samo u Beograd ima svoju simboliku koja pokazuje da je Evropskoj uniji stalo do Srbije i da ona želi da uključi Srbiju u svoj sistem.

- Njena poruka da ovakve stvari ne smeju da se ponove znači da EU implicitno osuđuje ono što rade Albanci – naveo je Zečević i dodao da nije video ni jednu zvaničnu izjavu SAD gde se podržava ovakvo ponašanje Prištine.

Kako je istakao, Srbija je na početku 20. veka bila kompatibilna sa Zapadom, moderna evropska država, koja je u međuveremenu okelvala sa uvođenjem višepartijskog sistema, ukidanjem društvene svoje, ulaskom u EU, izgubili smo poverenje..

- Sada smo na putu da gradimo ponovo poverenje sa zapadom. To je spor, komplikovan i dug poroces. Ovo na Kosovu je bio čin divljaštva. Kako neko može da kaže da pretenduje da bude država, a da se tako ponaša. Samoproglašeno Kosovo je posledica terorizma protiv srpske države, a oni se i dalje ponašaju kao da su juče izašli iz šume. Da imaju bilo kakvo znanje o državnosti nikada se ne bi ponašali tako prema Đuriću – dodao je Zečević.

#Hapšenje

#Marko Đurić

'