AKTUELNO

Specijalne snage više od 200 pripadnika ROSU tzv. države Kosovo, protivno svim sporazumima, krenule su na sever Kosova s namerom da uhapse Marka Đurića! Vučić tim povodom zakazao je za sutra hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Prema informacijama Pink.rs, na desetine policijskih oklopnih vozila na Kosovu borave u policijskoj stanici u južnoj Mitrovici koji čekaju naređenje da se krene na sever. Inače, snage specijalnih snaga nalaze se na svim strateškim tačkama na severu zemlje.

Samozvani ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli najavio je hapšenje srpskih zvaničnika Aleksandra Vulina i Marka Đurića.

Kosovska policija je saopštila da je povećala prisustvo svojih snaga u severnoj Mitrovici i da je u pitanju samo realizacija odluke Vlade u vezi sa zabranom ulaska Marka Đurića i Aleksandra Vulina.

Pacoli je na Fejsbuku napisao da je dozvolio ulazak na Kosovo samo ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću, ali da je i ta dozvola ukinuta.

Drecun za Pink: Priština pokušala da izazov incident, srpska strana nije nasela

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za Pink da je očigledno da je Priština pokušala da izazove incident sasvim nepotrebno, bez ikakvog povoda sa srpske strane. - Jednostvno treba im destabilizacija, ali mislim da se situcija smiruj, naša strana im nije nasela to d aim da razlog da intevenišu, da se dođe do sukoba sa srpskin narodoma i eventualne primene sile – rekao je Drecun, ukazavši da ovo podseća na situaciju sa vozom kada je umalo došlo do teškog incidenta. - Zabrinjava ponašanje Prištine. Kako to sa jedne strane hoće da se nastavi process normalizacije odnosa i dijalog, da se realizuje dogovoreno in a dnevni red stave nova pitanja, sa druge strane hoće da zabrane ulazak čoveku koji sa Vučićem vodi tehničke pregovore Marku Đuriću – dodao je Drecun.

Foto: Tanjug

Oko 300 srpskih građana okupilo se u mestu "Vojni remont" u severnom delu Mitrovice, gde će biti domaćin srpskih zvaničnika, koji su najavili učešće na okruglom stolu "Situacija Srba na Kosovu".

Da podsetimo, Priština je zabranila Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću današnju posetu Kosovu.

Njih dvojica trebalo bi danas da učestvuju na panelu u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Đurić je za Tanjug u petak rekao kaže da će u ponedeljak biti u Mitrovici.

- Albanci ne mogu da me spreče da se obratim svom narodu - reagovao je Đurić za Tanjug povodom zabrane.

Kako saznajemo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom zakazao je za sutra hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica je zakazana za sutra u 10 sati.

Predsednik Aleksandar Vučić minule sedmice razgovarao je o rešavanju pitanja Kosova i Metohije sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom i sa predstavnicima američke administracije.

U petak je u Briselu učestvovao na trilateralnom sastanku, sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Posle zabrane izrečene Marku Đuriću, Nikoli Selakoviću i ministru Aleksandru Vulinu, i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću danas nije dpzvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Kosovska policija je oko 11 i 30 sati na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena.

Foto: Beta

Ministar kulture danas i sutra trebalo je da obiđe manastire na KiM.

BESIM HOTI POTVRDIO: Interventna jedinica Kosovske policije sprovodi "operativni plan" zabrane dolaska srpskih zvaničnika!

Policija Kosova angažovala je nadležne jedinice da sprovedu odluku tzv. ministarstva inostranih poslova kojom se zabranjuje ulazak na Kosovo visokim srpskim zvaničnicima, odnosno ministru odbrane Aleksandru Vulinu i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, saopšteno je danas iz policije. - Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika da će uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti o zabrani njihovog ulaska na Kosovo oni ostvariti planiranu posetu severu Mitrovice, policija Kosova je u cilju ostvarivanja odluke državnih organa angažovala relevantne policijske jedinice koje će delovati u skladu sa situacijom i odlukom MIP Kosova - navodi se u saopštenju. Dodaje se da će ulazak na Kosovo biti dozvoljen samo ličnostima koje imaju službenu dozvolu vlasti.Portal Kossev ranije je javio da se na severu Kosova od jutros raspoređuje veliki broj pripadnika specijalnih jedinica Kosova, pozivajući se na izjave svojih čitalaca sa terena. Čitaoci su tom portalu javili da se to dešava od jutros u šest sati i da je na putevima primećen veliki broj vozila. Zamenik komandira Kosovske policije za region Severa Besim Hoti negirao je da su u pitanju specijalne jedinice već je rekao da je u pitanju interventna jedinica Kosovske policije koja sprovodi "operativni plan" zabrane dolaska srpskih zvaničnika.

#Albanija

#Hapšenje

#Kosovo

#Marko Đurić

#Nikola Selaković

'