AKTUELNO

Konferencija je organizovana kao deo aktivnosti pod nazivom "Empirica", u okviru projekta Point One.

Na konferenciji koja je održana u Kosovskoj Mitrovici zaključeno je da je sporazum o slobodi kretanja nedovoljno transparentan i u tom smislu se ne razlikuje od ostalih sporazuma postignutih u okviru Briselskog dijaloga.

Na konferenciji pod nazivom "Transparentnost: Sporazum o slobodi kretanja, nedoumice i tumačenja" koja je održana u Centru građanske energije predstavljeni su rezultati istraživanja o tome koliko su građani Kosovske Mitrovice upoznati sa dogovorom o registarskim tablicama, a učestvovali su predstavnici organizacija civilnog društva iz ovog grada.

Panelisti su se saglasili da je Sporazum o slobodi kretanja nedovoljno transparentan i da se po tom pitanju ne razlikuje od ostalih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

Analiza izveštaja pokazala je da je na pitanje "Čije registarske tablice treba da se prelepe nalepnicama", samo 9,4 odsto ispitanika dalo tačan odgovor, a 61,9 njih je netačno odgovorilo.

Tablice koje će biti obeležene nalepnicama predstavljaće veliki bezbednosni rizik za vozače i putnike.

Time se, na neki način, obeležava potencijalna meta i povećava se objektivan osećaj straha, istakao je Veroljub Petronić, direktor NVO "Humani centar Mitrovica".

Istraživanje o transparentnosti Sporazum o slobodi kretanja rađeno je u periodu kada je ovaj sporazum trebalo da stupi na snagu. Ipak, početak implementacije je odložen do daljnjeg.

I. P.

#Istraživanje

#Kosovska Mitrovica

#Sloboda kretanja

'