AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svim razgovorima, u svim aktivnostima bori i čini sve što je moguće da zaštiti naše nacionalne interese i predstavlja garant nacionalnih interesa Srbije.

Stefanović je govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi pitanja Kosova i Metohije rekao da je tu teška situacija a uzrokovana i neodogovornim potezima prethodnih vlasti, katastrofalno postavljenim pitanjem Međunarodnom sudu pravde, a zatim izmeštanjem pregovora o KiM iz UN u EU.

On je rekao to savetodavno mišljenje MSP mnogim zemljama dalo ohrabrenje, ali i opravdanje da priznaju samoproglašenu nezavisnost.

Kako je naveo, opravdanje da je bilo potrebno da se razgovori o KiM iz UN "prebace" pod okrilje EU jer je bila ugrožena ekonomska pozicija, otvara pitanje da li su to "prodali Srbiju" za određene ekonomske ustupke.

Govoreći o aktivnostima predsednika Srbije, Stefanović je ocenio da on ima ogromnu inicijativu i da je preuzeo isto takvu odgovornost da zaštiti naše nacionalne interese, ali i upozorio da je pri tom napadan "i sa leva i sa desna" , jedni govore da je malo uradio za evropske integracije, drugi da je suviše...

- Preduzima diplomatsku inicijativu da uradi sve što je moguće da zaštiti naš nacionalni interes. Vučić je garant naših nacionalnih interesa - naznačio je Stefanović.

Ukazao je da je situacija takva da zapadne sile više i ne žele da razgovaraju o bilo čemu sem nezavisnosti Kosova, te da su statusno neutralni razgovori u Briselu "statusno neutralni samo na papiru".

Kako je rekao, sada se priča o već postignutom sporazumu, te se pregovara o ZSO kao o nekoj novoj stvari a ne već dogovorenoj, stavljenoj u sporazum za koji su dobijene garancije međunarodne zajednice da će se ispuniti.

- To je pitanje za EU i sve ostale kako mogu da dozvole da se njihova reč ne poštuje - ocenio je Stefanović i upitao kakve su onda garancije da će se išta ispoštovati ili je samo srpska strana ta koja mora da sprovodi dogovoreno.

Dodao je da je na sceni potpuno nerazumevanje SAD i velikog spektra zemalja zapadne Evrope a da je na nama da sačuvamo naše nacionalne interese, opet vodeći računa o interesima zemlje, ekonomskim i svim drugim.

Na konstataciju da se sve postavlja kao "svršen čin" Stefanović je upitao ako je to tako zašto im onda treba Srbija.

Kako je rekao, govoreći o raznim spekulacijama u medijima o isto tako raznim planovima, predlozima, papirima koje Srbija navodno treba da prihvati, to je možda moglo da se radi ranije sa Srbijom.

- Možda je moglo nekada sa nekim drugim predsednicima koji su prihvatali takve emisare, ali ni sa Vučićem ni sa Srbijom se danas na taj način ne razgovara - rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Naveo je da pritisci postoje ali da Srbija nije dražava koja će na sve da pristaje i da se odrekne svojih nacionalnih interesa. Stefanović je dodao da je Srbija država koja je stabilna, koja napreduje ekonomski, u koju dolaze strani investitori koji zapošljavaju 170.000 ljudi...te da sa zemljom koja napreduje i koja snaži nije lako razgovarati.

Prema njegovim trečima zato neki i ulažu napore da se Srbija destabilizuje kako bi onda probali da ostvare neke svoje interese.

On je rekao da je i nestabilna situacija u Srbiji, "svađa između Tadića i Koštunice" i omogućila da se desi proglašenje nezavisnosti, a zatim su usledili i katastofalni potezi - pitanje MSP i izmeštanje pregovora.

#Aleksandar Vučić

#Nebojša Stefanović

#Srbija

'