AKTUELNO

U poslednje vreme su se pojavile razne insinuacije i optužbe opozicije koju predvode Vuk Jeremić i Saša Janković da predsednik Srbije želi da izda Kosovo, a sve u svrhu toga jer su oni radili u interesu zapada, pa pokušavaju da prebace odgovornost na predsednika Vučića.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za "Novo jutro" televizije Pink da nema zvaničnu informaciju da uopšte postoje rokovi da Srbija prizna takozvano Kosovo.

- Postoji potpuno jasna politika zapadnih zemalja, Evropske unije i poglavlja 35, mada je nejasno definisan taj pravno obavezujući sporazum. Zapad svakodnevno nastoji da realizuje svoju politiku, a to se može tumačiti kao pritisak, kao njihova borba za realizaciju sopstvenih interesa, a mi imamo naše interese - kazao je Drecun.

On dodaje da je evidentno da je kosmetski problem stavljen kao neka vrsta taoca u geopolitičko sučeljavanje SAD-a i Rusije.

- Vrata za kompromisno rešenje oko statusa Kosmeta se zatvaraju što se više zaoštrava sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Tenzije rastu iz dana u dan i to se neće skoro zaustaviti. Zbog toga mislim da će se politika zapadnih zemalja koje su priznale Kosmet nastaviti i da će oni imati sve veća očekivanja od nas - naglasio je Drecun.

Kako kaže, zemlje koje stoje iza secesije Kosmeta hoće da mi priznamo Kosovo i Metohiju.

Foto: Printscreen

- Sa naše strane šalju se potpuno jasne poruke, da neko ne bi imao očekivanja koja nisu realna. Mi smo jasno poručili svoj stav i dok je Srpska napredna stranka ta koja kreira državnu politiku tako će biti, nećemo priznati ovako samoproglašenu državu. Nećemo im otvoriti vrata za članstvno u Ujedinjenim nacijama i nastavićemo da se borimo da se ponište rezultati tog jednostranog akta secesije - istakao je Drecun.

Po njegovim rečima, Srbija je rekla da može da sedne za sto i da razgovara o konačnom rešavanju statusa Kosmeta.

- Predsednik Vučić je pre neki dan rekao da vodeće zapadne zemlje nisu spremne na takav razvoj događaja i zbog toga mi moramo da nastavimo da držimo čvrstu podršku i jačamo bilateralne odnose sa zemljama poput Rusije i Kine, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, a sa druge strane da pokušavamo da se u obzir uzmu i naši interesi upravo u zemljama koje stoje iza secesije Kosmeta - rekao je Drecun.

On je istakao da se u poslednje vreme gura jedna opasna teza koja može da posluži za to da se kod zapadnih planera učvrsti stav da sa Srbijom samo treba da se razgovara ucenama i pritiscima, a to je da predsednik Vučić nešto radi ispod žita, da je on spreman da se odrekne Kosmeta.

- To je notorna laž i to je opasno. To ugrožava odbranu naših nacionalnih interesa - naglasio je Drecun.

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'