AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić i potpredsednik turske vlade Fikrij Išik konstatovali su da su odnosi dve zemlje u stalnom usponu zahvaljujući iskrenoj težnji obe strane za stalnim unapređenjem političkog dijaloga.

Brnabić je u razgovoru s Išikom podsetila da je od posebnog značaja bila poseta predsednika Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Ona je istakla i značaj uspostavljanja trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske i ocenila da je trilaterala veoma važan mehanizam saradnje, koji daje snažan signal privrednicima sve tri strane.

Potpredsedniku Išiku zahvalila je na podršci za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, a gost je ukazao na važnost koju Turska pridaje odnosima dve države, ističući da je Srbija za Tursku ključna zemlja regiona.

O tome svedoči, prema njegovim rečima, i veliki broj turskih investitora koji posluje u Srbiji. Išik je zaključio da veliki potencijal za saradnju postoji u oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture.

Na sastanku je zaključeno da je turizam oblast koja je u stalnom usponu i da je u protekloj godini zabeležen porast turističkih dolazaka u obe zemlje. Zbog toga su sagovornici saglasni da je potrebno da se poveća broj avio-linija između dve države.

Brnabić je ocenila i da saradnja u oblasti obrazovanja i kulture između valda dve zemlje daje dobre rezultate i izrazila zadovoljstvo zbog saradnje na restauraciji objekata od istorijske i kulturne važnosti za oba naroda, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke.

#Ana Brnabić

#Turska

'