AKTUELNO

Gosti NOVOG JUTRA komentarisali su protekle predsedničke izbore u Rusiji, izborni proces i rezultate glasanja. Gosti su se posebno osvrnuli na odnos Putina prema Srbiji, kao i ekonomsku i trgovinsku saradnju naše zemlje sa Rusijom, ali i Evropskom unijom.

Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za KiM, koji je nadgledao predsedničke izbore u Rusiji, istakao je da je oboren rekord što se tiče izlaznosti.

- Rusija ima 109 miliona upisanih birača i trebalo je obaviti ogroman posao. Nema mnogo mesta za manipulisanje i sve je bilo potpuno transparentno - kaže Drecun za "Novo jutro".

On je rekao da je izlaznost bila znatno veća u odnosu na prethodne predsedničke izbore.

Putin je, kako ističe, ukorenjen predsednik koji je podigao Rusiju na noge, a rezultati su, smatra, bili otpor naroda zapadu. Putina, kaže, očekuje ekonomska decentralizacija zemlje i borba protiv korupcije.

Foto: TV Pink

Advokat Goran Petronijević takođe je nadgledao izbore, ali iz Srbije.

- Zapad ćuti jer svi znaju da su rezultati takvi kakvi jesu i jer znaju da je izborni proces prošao u najboljem redu - kaže advokat.

Komentarišući to što zapad nije čestitao Putinu i to što Francuska ne priznaje rezultate izbora na Krimu, Petronijević kaže da su to "političke igre".

- Ovo je jedna vrsta zavisti - kaže advokat.

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, s druge strane smatra da zapad nije "potrčao" da čestita Putinu zbog dešavanja u Velikoj Britaniji i trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

- Nije baš tačno da se u Rusiji danas živi bolje, kao što je rekao Drecun. Siromaštvo je povećano, od 2014. godine pada standard. Znamo da je Putin u svom govoru početkom marta obećao dve stvari koje su i kontradiktorne - povećanje ekonomske aktivnosti, standarda, rešenje decantralizacije i obećanje većeg naoružanja i daljeg konfrontiranja sa zapadom. Ovo je kontradiktorno jer standard građana pada zbog sankcija koje su uvedene Rusiji - podseća Beširi.

Foto: TV Pink

Drecun je na Beširijevu izjavu odgovorio ističući da postoje slojevi koji jesu nezadovoljni u Rusiji, ali da Putin ne bi osvojio toliko glasova da građanima ne odgovara njegova politika.

Beširi podseća da je OEBS rekao da nije bilo većih nepravilnosti koje bi uticale na rezultate. Na dan izbora, kako kaže, sve je prošlo demokratski, dok "sve ono što je prethodilo izborima nije demokratski".

Milan Urošević, član predsedništva SPO kaže da je činjenica da je Rusija danas snažnija nego 1999. kada je Putin prvi put postao predsednik vlade.

- Moram da istaknem da standard Rusije nije onakav kakvim se želi predstaviti u Srbiji. Živi se bolje ali je životni standard prosečnog Rusa ispod životnog standarda prosečnog Srbina - kaže Urošević.

Foto: TV Pink

Beširi smatra da je Putin dobar deo glasova dobio upravo zbog konfrontiranja sa zapadom.

- On je iskoristio i to što se dogodilo u Britaniji za političke poene. Kada imate spoljnjeg neprijatelja, vrlo lako se grupiše biračko telo. To se lako dešava u zemljama koje nisu bađ demokratske kao što je to Rusija - kaže Beširi.

On je istakao da se ne nada mnogo ni obećanjima koje čuje u Srbiji, jer za to nema novca u budžetu, na šta Drecun odgovara da, onaj koji vrši raspodelu budžeta, vrlo dobro zna čime raspolaže.

Foto: TV Pink

- Nemojte davati paušalne ocene i to unapred. Šta ćete raditi kada počnu obećane isplate? - zapitao je Drecun.

Petronijević, vraćajući se na temu izbora u Rusiji, kaže da je suštinski problem taj prema kojem kriterijumu se govori o standardu u Rusiji.

Ruski prosečni državljanin posmatra državu u okviru svoje imeprijalne istorijske svesti. Njima je na prvom mestu država, a ne standard. Upravo to je izvelo građane na izbore - kaže advokat, dodajući da pitanje "šta ću da jedem danas" podređuju jakom i visokom statusu države.

Foto: TV Pink

Petronijević se ne slaže sa izrazom "konforntacija Rusije sa zapadom", već smatra da Rusija odgovara na napade koji sa zapada dolaze.

Drecun se okrenuo rusko-srpskoj saradnji.

- U spoljno trgovinskoj razmeni sa Rusijom imamo deficit zbog uvoza energenata i u narednom periodu moramo učiniti što više kako bi se naša ekonomska saradnja izbalansirala. Rusko tržište je ogromno, ali i probirljivo - kaže Drecun.

Urošević je u "Novom jutru" izneo podatke prema kojima su donacije Rusije znatno niže od donacija EU. Petronijević ističe da ti podaci nisu tačni i da su zastareli.

- Da li imate podatke o donacijama ruske humanitarne misije u poslednje dve godine? Samo ta organizacija donirala je 700 hiljada evra - rekao je advokat.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Goran Petronijević

#Milovan Drecun

#Novo jutro

#Rusija

'