AKTUELNO

Premijerka Srbije je istakla da je "vreme da se ovo pitanje reši".

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je rešavanje pitanja nestalih jedno od najvažnijih pitanja, kako za građane, tako i za odnose između Srbije i Hrvatske i istakla da je vlada Srbije spremna da radi na tome.

- Vreme je da se to reši - rekla je Brnabić u intervjuu za HRT odgovarajući na pitanje jesu li vlade posle nedavnog susreta predsednika dve države počele da rade na rešavanju pitanja nestalih.

Ona je rekla da su predsednik Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović imali sastanke sa porodicama nestalih i na tome im odala priznanje, jer, kkao je rekla, to mora da su bili teški sastanci i to su hrabri državnički potezi.

- Vlade bi trebalo da prate implementaciju dogovorenog i drago mi je što će ministar pravde Hrvatske najverovatnije 23. marta posetiti Beograd gde će razgovarati sa ministarkom pravde Nelom Kuburović - rekla je ona.

Foto: Tanjug

Dodala je da veruje da će nakon toga to da se spusti na nivo radne grupe i da krene da se rešava što pre. Na pitanje da porodice traže rešavanje pitanja nestalih, a Zagreb dokumentaciju za vukovarsku bolnicu, ona je ocenila da posle sastanka postoji spremnost obe vlade da se ta pitanja rešavaju.

Kako je rekla, ministri su već imali neke sastanke, a vlada Srbije je usvojila predlog zaključka o određivanju sastava delegacije Srbije za vođenje pregovora u okviru međudržavne diplomatske komisije i identifikaciju, odnosno utvrđivanje granične linije između Srbije i Hrvatske.

- To je efikasno rešavanje stvari koje su nam date da rešavamo kao vlade i ja se nadam da ćemo u okviru međudržavne komisije krenuti da ozbiljno radimo na tome - rekla je ona.

Takođe je izrazila nadu da neće morati da se ide na arbitražu.

- Verujem da ćemo u tom roku od dve godine uspešno u bilateralnim razgovorima da napravimo rešenje - navela je Brnabić.

Ona je ocenila da bi arbitraža vremenski bila nepovoljnija varijanta za zemlje koje hoće da uđu u EU, jer pitanje otvorenih granica mora u potpunosti da se reši.

Kada je reč o pitanju statusa manjina i zahteva hrvatske manjine da imaju zagarantovano mesto u parlamentu, ona kaže da nije za to da svaka nacionalna manjina obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu.

Foto: Tanjug

- Lično nisam za to da svaka nacionalna manjina obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, upravo zato što smo mi razvili mehanizam da na druge načine zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina - istakla je ona, ali je dodala da o tome može da se razgovara ako hrvatska manjina misli da treba dodatno da se zaštiti.

Brnabić je takođe istakla da je glavni politički cilj Srbije članstvo u EU, a u ekonomskom smislu brži rast BDP i navela da tim povodom oseća ogromnu odgovornost za donošenje odluka. Povodom navoda da se Beograd mora konačno odrediti između EU i Rusije, ona kaže da je to mišljenje SAD i nekih drugih zemalja i ocenila ga kao "potpuno pogrešno".

- Srbija ne sedi ni na ruskoj, ni na američkoj, ni evropskoj, Srbija sedi na svojoj stolici, a naš strateški cilj je EU - istakla je ona.

Govorila je i o problemu Agrokora, te najavila da će u narednom periodu sa ministarskim timom imati sastanak i sa bankama i sa dobavljačima, a sledeće nedelje i sa novim poverenikom Agrokora. Navela je da tim povodom ima i komunikaciju sa predsedstavnicima vlade Hrvatske. Ocenila je da je to jako kompleksna situacija, ali da se stvari drže pod kontrolom.

Pročitajte još: Ministar Ljajić: Bolje rekonstrukcija vlade, nego izbori

#Ana Brnabić

#Hrvatska

#Srbija

'