AKTUELNO

U atentatu u Beogradu, ispred sedišta Vlade, pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić. Bio je prvi demokratski premijer Srbije. Za vreme njegovog mandata SR Jugoslaviji su ukinute sankcije uvedene za vreme režima Slobodana Miloševića i otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Advokat Rajko Danilović kaže da je sud na kraju "isterao stvar na čistac", odnosno počinioci su pohapšeni i na dugogodišnjim robijama. Pozadina ubistva, kako podseća, nije otkrivena, odnosno ne zna se političi motiv i ko je naručilac likvidacije.

Foto: TV Pink

Lider LDP Čedomir Jovanović se seća dana kada je Đinđić ubijen i poslednjeg razgovora sa njim.

Čuli smo se prethodne večeri, razgovarali smo o formiranju ustavne komisije i toga što treba da se uradi kako bi se dovršio transfer vlasti sa Savezne Republike Jugoslavije na državnu zajednicu koja je upravo bila formirana. Akcija hapšenja pripadnika Zemunskog klana bila je potpuno isplanirana i samo se čekala njena realizacija. Od toga su nas delila dva ili tri dana - seća se Jovanović, dodajući da je šest meseci zakon o borbi protiv organizovanog kriminala stajao u proceduri u skupštini SRJ, jer DSS nije želeo da da kvorum za njegovo izglasavanje.

On podseća da je iz BIA javljeno Zemunskom klanu da je Đinđić napustio tog dana kuću i da je to utvrđeno u sudskom postupku.

Foto: TV Pink

- On je ubijen u akciji Stop Hagu, a ne iz želje jednog klana da spasi sebe - ističe Jovanović.

Danas su na vanrednoj sednici Vlade odobrena sredstva za izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu. Goran Vesić, gradski menadžer, istakao je da je jako ponosan zbog ove činjenice.

- Počeće izrada spomenika Zoranu Đinđiću i to je najmanje što možemo da učinimo za čoveka koji je toliko dao ovom društvu. Spomenik se podiže na predlog predsednika Vučića i na ovaj način odajemo priznanje Đinđiću koji je stradao kao premijer. Pucnji u njega bili su pucnji u državu. Srbija je tada reagovala odgovorno i pokazala da njome ne mogu da vladaju bande - kaže Vesić za "Novo jutro".

On podseća da je od ubistva prošlo 15 godina i da su priliku da podignu spomenik imali mnogi.

Foto: TV Pink

Nenad Čanak lider Lige socijadmeokrata Vojvodine, kaže da bi Srbija izgledala mnogo drugačije da Đinšić nije ubijen.

Imali smo mnoge nesuglasice, ali smo uz stalne konstruktivne varnice tražili bolja rešenja. Da nije ubijen, sigurno bi bio izložen ogromnim napadima i pritiscima koji su se već i tada videli i koji su bili orkestrirani. Nekoliko večeri pre ubistva imali smo sastanak predsedništva DOS-a u Moroviću, gde je ministar policije gospodin Mihajlović Đinđiću rekao da postoji zavera da ubiju tebe i po dva lidera DOS-a svakog dana, kako bi se u državi isprovocirao haos i državni udar. Đinđić to nije shvatao ozbiljno, jer nije mogao da veruje da može da ode u taj tip ekstremizma i da je neko spreman da Srbiju gurne u takav haos - kaže Čanak.

Jovanović kaže da je Đinđić često bio meta napada, te je oguglao na pretnje.

Vesić podseća da se Đinđić zalagao za demokratizaciju zemlje, za njen povratak u međunarodne institucije, za promenu spoljnopolitičkog kursa Srbije, za otvaranje domaćeg tržišta, ulazak stranih investicija i nakon njegove smrti sve je ovo, kako ističe, na jedan trenutak stalo.

- Danas su ovo u srpskom društvu opšteprihvaćene vrednosti i ponosan sam jer se mnoge stvari za koje se zalagao i ostvaruju - mi smo zemlja koja je poštovana u svetu, pregovaramo za članstvo u EU, privlačimo investicije i zemlja smo koja ostvaruje mnogo toga što je Đinđić želeo 2003. godine - kaže gradski menadžer.

On ističe da svako ko želi da nešto promeni u ovoj državi nailazi na pritisak i otpor konzervativnog društva.

- 15 godina nakon Đinđiđevog ubistva najveći broj stvari za koje se zalagao se i ostvaruju - kaže gradski menadžer.

Jovanović podseća da je Vučić 2014. godine vratio zakon o radu koji je on uveo 2001. godine, a koji je Koštunica 2004. stavio van snage.

- Da li bih bio fer prema zemlji da onda to napadam? - kaže lider LDP.

Čanak se seća nesporozuma sa Zoranom Đinđićem.

- 16. oktobra 2001. godine glasalo se, na Đinđićev predlog, za moju smenu sa čela skupštine Vojvodine, jer smo naišli na nesporazume o tome ko treba da se bavi televizijom Vojvodine. Jovanović je dobio zadatak da me smeni, ali to nije učinio - seća se Čanak.

Foto: TV Pink

Jovanović kaže da nije krio svoje stavove, da nije bio zlopamtilo i prihvatio je činjenicu da Čanak ima većinu u skupštini Vojvodine.

- Đinđić je pravio kompromise, iako je bilo nesporazuma. Imao je jasne političke ciljeve pred sobom - kaže lider LDP.

Govoreći o propustima obezbeđenja na dan ubistva, Danilović kaže da se ne može sve svaliti na obezbeđenje, jer je reč i o političkoj atmosferi i odnosima, te da ubistvu nije prethodio samo propust organa bezbednosti.

- Postojale su pretnje u javnosti - kaže Danilović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Jovanović podseća da su mediji prikazivali Đinđića kao šefa surčinske mafije i kao čoveka povezanog sa kriminalnim krugovima.

- Prema istrazi koja je posle vođenja, utvrđeno je da ništa nije tačno, ali je ostao taj žig Đinđiću - kaže Jovanović.

Vesić ppodseća da je pravosuđe nezavisno, te da je za državu važno da se na neki način oduži Zoranu Đinđiću.

- Srbija se nalazi na putu na kojem bi Đinđić i želeo da se ona nalazi - kaže gradski menadžer.

#Goran Vesić

#Ubistvo

#Zoran Đinđić

#Čedomir Jovanović

'