AKTUELNO

Dvojica sagovornika saglasi su da je saradnja najviše izražena u energetici, te da se poseban potencijal nalazi u saradnji na polju inovacionih tehnologija, nauke i obrazovanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saglasili su se da je ekonomska saradnja sve zemlje u usponu, naročito u oblasti energetike, a da je neophodno ubuduće staviti akcenat i na projekte koji se tiču infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je Lavrovu zahvalila "na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci koju Rusija pruža Beogradu u dijalogu sa Prištinom".

Lavrov je, dodaje se, ocenio da je neophodno da Priština pristupi punoj implemenatciji Briselskog sporazuma, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijerka je u razgovoru najavila završetak radova na Hramu svetog Save i njegovo svečano otvaranje 2019. godine, kojem će prisustovati i predstavnici Rusije, a Lavrov je rekao da je emotivno doživeo jutrošnju posetu Hramu gde je prisustvovao svečanom predstavljanju mozaika u kupoli - poklona Rusije.

Oslikavanjem kupole dat je značajan doprinos u negovanju kulturne baštine i rusko-srpskog prijateljstva, rekao je šef ruske diplomatije.

Poseban potencijal premijerka Brnabić je prepoznala u saradnji na polju inovacionih tehnologija, nauke i obrazovanja rekavši da je Rusija, koja je razvila mrežu tehnoloških parkova, uzor za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Govoreći o kulturnoj saradnji, Brnabić je najavila čvršću saradnju u oblasti filmske industrije i koprodukciju za snimanje filma o Nikoli Tesli, u narednoj godini.

Pročitajte još: Vučić u Hramu Svetog Save: Ova kupola, ovo nebo iznad nas podseća nas na svetost nekih veza, veza Rusije i Srbije! (FOTO)

#Ana Brnabić

#Ekonomija

#Sastanak

#Sergej Lavrov

'