AKTUELNO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je u Beogradu Orden prijateljstva Ruske Federacije uručio ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koji je rekao da za srpski narod ne postoji bliža zemlja, ni narod, od Rusije i ruskog naroda.

Šef srpske diplomatije naveo je da je orden za njega ogromna čast i veliko lično i profesionalno zadovoljstvo, te da je počastvovan što su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin osvedočeni prijatelji srpskog naroda i što su prepoznali njegovu nameru i napor da unapredi odnose dve zemlje.

- Mnogi pokušavaju da vrše pritisak na Srbiju, kako bi ona, zbog nekih pogodnosti, kao što su ulazak u EU, ili bolji odnosi sa nekim zemljama, vodila antirusku politiku. Srbija nikada neće voditi antirusku politiku. Ja volim Rusiju, ali zato što volim Srbiju - naglasio je Dačić.

Dodaje da svako ko radi protiv veza i prijateljstva Srbije sa Rusijom direktno radi protiv Srbije i srpskog naroda.

Dačić je rekao da mu je posebno drago što mu je to priznanje uručio baš Lavrov, koji je, po njegovim rečima, najviše pomogao Srbiji.

Dačić: Nema odbrane srpskih interesa bez Rusije

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, obratili su se danas profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu, porukom da Srbija nikada neće voditi antirusku politiku, odnosno da zvanična Moskva ceni samostalnu spoljnu politiku koju naša zemlja vodi.Dačić je poručio je da su današnji međunarodni odnosi takvi da je potrebno voditi odlučnu spoljnu politiku u odbrani državnih interesa Srbije, a to je, kako je objasnio, usko povezano sa srpsko - ruskim odnosima.- Srbija danas ne može da odbrani nacionalne državne interese bez pomoći Rusije - istakao je Dačić i dodao da iz tog razloga svako ko u Srbiji govori o tome da bi trebalo voditi antirusku politiku pod uticajem Zapada, govori - na štetu Srbije.Šef ruske diplomatije kaže da se u Moskvi ceni samostalni i multivektorski kurs spoljne politike koju vodi Srbija i spremna je da jača strateške odnose sa Srbijom.Rusija će, kaže, i dalje podržavati poziciju Srbije kada je reč o očuvanju nacionalnog suvereniteta i integriteta, i poštovanja Rezolucije UN 1244.

- Kad je Srbiji teško i kada naši protivnici žele da urade nešto protiv naših interesa, iskreno rečeno, ja zovem Lavrova - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da je istog dana kada je objavljeno da će mu biti uručen Orden prijateljstva, preminuo njegov otac i da zato taj orden posvećuje njemu.

- Moj otac bi se veoma radovao da je tu i žao mi je što nije tako i svim drugim policajcima i vojnicima, koji su se prethodnih decenija borili za Kosovo, kao i on - rekao je Dačić.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je današnji susret dva šefa diplomatije istorijski trenutak i da oslikava saradnju dve zemlje.

- Posebno je lepo, jer se ovaj susret događa baš kada je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa - rekao je Čepurin.

Kao iznenađenje, Dačiću je Moskovski hor otpevao pesmu "Pravi prijatelj".

Pročitajte još: Vučić: Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije

#Ivica Dačić

#Sergej Lavrov

'