AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić predstavio je danas plan uređenja centralne zone grada na potezu od Trga Republike, preko ulice Vase Čarapića do Studentskog trga i naveo da se procenjuje da će vrednost rekonstrukcije Trga Republike biti oko 430 miliona dinara.

Vesić je podvukao da će time Trg Republike konačno izgledati onako kako treba da izgleda centralni gradski trg i poručio da će se sa onim što se planira i što će se i uraditi ponovo oživeti centar grada koji je bio zamro kao posledica loše vođene politike prethodnih vlasti.

- Plato na kom se nalazi spomenik knezu Mihailu biće potpuno uređen - rekao je gradski menadžer i dodao da će biti postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga, da će biti postavljeni svi prateći infrastrukturni vodovi, saobraćajna signalizacija i javna rasveta, te da će trg biti dodatno ozelenjen novim stablima i zelenim površinama.

Foto: Tanjug

U zoni Trga Republike projektovane su četiri saobraćajne trake, a da bi se to ostvarilo rekonstruisaće se i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice, precizirao je Vesić i dodao da će na mestu gde se sada nalazi "Staklenac" biti zgrada opere i baleta, te da je plan da bude izgrađena i podzemna garaža.

Govoreći o uređenju ulice Vase Čarapića, on je rekao da će ta ulica biti dominantno pešačka i da je idejno rešenje uređenja te ulice uradio arhitekta Boris Podreka.

- Plan nam je da u toj ulici budu dominantno kulturni sadržaji - rekao je Vesić i naveo da je, uz uređenje ulice Vase Čarapića, predviđena i rekonstrukcija platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Govoreći o rekonstrukciji Studentskog trga, gradski menadžer je rekao da će ispod tog trga biti izgrađena garaža za 900 parking mesta.

Kako se izgradnja garaže bude završavala, radiće se rekonstrukcija Studentskog trga u okviru koje je predviđeno i postavljanje spomenika Zoranu Đinđiću, rekao je Vesić i dodao da će završetkom svega o čemu je danas pričao biti završeno stvaranje pešačke zone u centru grada.

- Na ovaj način ćemo ponovo oživeti centar grada i ispraviti greške pogrešne politike koja se vodila desetak godina unazad kada je centar grada bio poptuno zamro - zaključio je Vesić.

Pročitajte još: Mali: Beograđani će se voziti kao ljudi u svetskim metropolama (FOTO)

#Beograd

#Goran Vesić

'