AKTUELNO

U nedavno predstavljenoj strategiji proširenja EU, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker 26.februara, podsetiće Beograd. Srbija bi prema ovoj strategiji trebala da postane član ove evropske porodice do 2025. godine, a jedan od uslova na tom putu je postizanje sveobuhvatnog, trajno- obavezujućeg sporazuma Beograda sa Prištinom do kraja 2019.godine.

- Ovaj dokument će biti ključan za opstanak zemlje. Iz toga proizilazi i pitanje budućnosti Srbije. Ne radi se o tome da neko drugi treba da rešava naše probleme, to prosto nije moguće - rekao je Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Kako kaže, 15 godina je prošlo u rešavanju nekih problema, koje smo nasledili, pre svega na evropsku budućnost zemlje je uticao tada Haški tribunal i saradnja sa tužilaštvom.

Foto: Printscreen

- Kosovo je problem koji moramo rešiti, koji više ne može ostajati po strani bez novih posledica. Da se vraćamo u devedesete, ja mislim da ovo društvo više nema snage za takvo nešto - rekao je Jovanović, i dodao:

- Čitav region je nestabilan i ranjiv, nikome ne bi odgovarala nestabilna Srbija.

- Ja ne govorim o predaji Kosova, ali govorim o nužnosti dogovora sa kosovskim Albancima. Mi smo jedina zemlja na svetu koja je u ovakvoj situaciji i žao mi je što je to tako. Nije svejedno šta ćemo potpisati, papir trpi sve ali neko treba sa tim da živi - rekao je Jovanović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, rešenje tog pitanja ne može biti pronađeno u postojećem formatu. - Mi smo generacija koja konačno mora da rešava neke stvari. Dok drugi naše probleme rešavaju biće rešavani onako kako su i do sada - rekao je Jovanović, i dodaje:

- Ja nikada nisam milsio da iz Srbije bežim i želim da se nešto promeni za budućnost moje dece. Ja ne znam ni jednu zemlju na svetu koja bi mogla nešto tako ozbiljno da podnese bez dobrog unutrašnjeg dogovora.

Kako kaže, bez obzira na našu katastrofalnu prošlost mi smo u istom čamcu i moramo da budemo pametna posada.

Foto: Printscreen

- U čitavom svetu postoje teorije koje govore da su društvene mreže postale jedan oblik života u kome istina nije važna - rekao je Jovanović.

- Predali smo poslednji listu. Ja sam od 1996. godine u politici i gde god da se krećem ja sam u politici. Umesto jedne ozbiljne politike dobili smo čitav niz besmislenih sukoba. Jedini način da budem fer je da se dogovorim unutar stranke. Na listi su mladi ljudi i sa potpuno drugačijim pogledom. Izbori nemaju onaj smisao, podeljeni smo po rovovima - rekao je Jovanović.

#Izbori

#Lista

#Čedomir Jovanović

'