AKTUELNO

Nakon sastanka u Vili "Mir" u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održali su zajedničku konferenciju za medije.

Predsednik Vučić istakao je da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše da nisko nijednom išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu.

Vučić je naveo da su Srbija i Rusija tokom tih 180 godina prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, rekao je večeras predsednik Srbije i podvukao da naša zemlja neće menjati politiku prema Rusiji.

- To sam već rekao i u Vašingtonu i u Briselu. S ponosom mogu da kažem da Rusija nikad nije radila ništa protiv interesa Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati.

- Da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda - rekao je Vučić.

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.

Vučić je istakao da Rusija nikada nije uradila bilo šta protivno interesima Srbije, niti je Srbija uradila nešto što nije u interesu Rusije.

Foto: Tanjug

Lavrov je predsedniku Vučiću uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

- Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je uičinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo - kazao je Vučić.

Vuči je rekao je da je napisao još jedno pismo u ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda.

- Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka "Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili" -  istakao je Vučić.

Trgovinska razmena premašila 2,6 milijardi dolara

Predsednik Srbije rekao je da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio Prema njegovim rečima, Srbija je izvoz povećala za 25, 2 odsto i istovremeno izrazio zahvalnost što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.

Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti.

On je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru, i istakao značaj NIS-a , te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.

- Verujem da ćemo to moći da ostvarimo preko Turskog toka - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Lavrov: Rusija neće stajati po strani, ako se SAD uključi u pregovore Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

- Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze - poručio je on. Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Odgovarajući na pitanje da li će se Rusija uključiti u proces pregovora Peograda i Prištine, Lavrov je rekao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

- EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu - rekoa je Lavrov i dodao da će Rusija saslušati mišljenje Srbije kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

Šef ruske diplomatije istakao je da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu.

- Ništa ne namećemo jedni drugima, niti tražimo jedni od drugih da neka strana sa nekim ne komunicira. Polazimo od toga da obe strane imaju punu slobodu izbora i razvoja odnosa sa svima u skladu sa sopstvenim interesima- rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima.

Lavrov je poručio i da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.

- Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim- rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Foto: Tanjug

Lavrov je doleteo ruskim "Tupoljevom 204-300". Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sutra, Vučić i Lavrov prisustvovaće prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save.

Foto: Tanjug

Visoki gost iz Rusije sutra će se sastati i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću, sa kojim će održati i predavanje u Rektoratu. Povod za posetu ruskog šefa diplomatije je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Foto: Tanjug

Na dnevnom redu susreta sa predstavnicima Srbije biae i aktuelne teme - od situacije u regionu i podrške Rusije našoj zemlji u vezi sa KiM, do još nerešenog pitanja statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Lavrov: U meču Zvezda-CSKA navijaću za - Spartak

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je danas u šali, po dolasku na beogradski aerodrom, da će tokom večerašnje fudbalske utakmice ruskog CSKA i Crvene Zvezde u Moskvi, navijati za - ruski fudbalski klub Spartak, čiji je dugogodišnji navijač. - Da, tako je, Zvezda danas igra protiv CSKA. A Crvena Zvezda je kao Spartak- rekao je Lavrov u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji ga je dočekao na Aerodromu "Nikola Tesla", prenosi Tas s. Na Dačićevo pitanje da li navija za Spartak, Lavrov je u šaljivom tonu odgovorio: "A za koji bi drugi klub mogao da navijam?". Ruski ministar je pojasnio da će i tokom današnje utakmice ostati verni navijač svog fudbalskog kluba. Ruska agencija, navodeći da je u pratnji Lavrova i zvanična portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, primećjuje da joj je Dačić na dočeku poklonio veliki buket cveća.

#Beograd

#Sergej Lavrov

'